UNIQA banner

Osiguravajuće društvo UNIAQ osnovano je 1997. godine. Orijentacija na potrebe klijenata i njihovu sigurnost, perspektivan mladi kadar i tendencija stalnog rasta i razvoja opredijelili su austrijsku bankarsku kuću Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG iz Beča da krajem 2001. godine postane većinski dioničar Društva. Podrška većinskog vlasnika rezultirala je unapređenjem poslovnih procesa, unapređenjem postojećih i uvođenjem novih usluga osiguranja od kojih je najznačajnije životno osiguranje (uvedeno početkom 2002.godine). U maju 2005. godine UNIQA Group Austria, kao jedna od vodećih osiguravajućih grupa u Centralnoj Evropi i najveće austrijsko osiguranje, prepoznaje kvalitet na bosanskohercegovačkom tržistu osiguranja i započinje proces preuzimanja vlasništva nad Raiffeisen Osiguranjem. Proces je završen u oktobru kupovinom preostalih dionica od Raiffeisen Bank dd BiH čime je zaokružen ukupan udjel UNIQA-e u dioničkom kapitalu Osiguranja na 99,8%, a Raiffeisen Osiguranje je postalo dio UNIQA grupacije osiguravajućih društava. U junu 2006. godine i zvanično mijenja ime u UNIQA Osiguranje dd Sarajevo. Danas, UNIQA Osiguranje dd Sarajevo predstavlja stabilno osiguranje sa sveobuhvatnom uslugom, te evropski provjerenim know-how-om i reputacijom. Sastoji se od 3 regionalne direkcije, 4 servisna centra i poslovnica širom BiH na više od 30 lokacija, gdje se preko 180 zaposlenih brine za više od 23.000 klijenata. UNIQA osiguranje bavi se prodajom svih vrsta životnog i neživotnog osiguranja, tako da je u 2008. godini sklopljeno preko 59.000 novih polisa što je za 20% više u odnosu na 2007. godinu.

Vlasništvo

Ukupni dionički kapital osiguranja iznosi 8,1 mio KM. Većinski vlasnik društva sa 99,8% dioničkog kapitala je UNIQA Group Austria, a ostatak je u vlasništvu malih dioničara.

Finansijski performans

Prema preliminarnim podacima za 2008. godinu, UNIQA Osiguranje d.d. povećalo je premiju za 24.8% i ona je iznosila 33.241.973 KM. Time je UNIQA Osiguranje ostvarilo dvostruko veći rast od 12.9% prosječno zabilježenih na tržištu. S ovim izuzetnim rastom povećao se i tržišni udio na cca 10%, tako da je UNIQA 2008. završila na 4.mjestu po veličini od 15 osiguravajućih kuća koje posluju u Federaciji BiH. S tržišnim udjelom od 20%, UNIQA Osiguranje je među tri najveće kuće u oblasti životnog osiguranja u BiH.

UNIQA Group Austria

Prema preliminarnim podacima UNIQA Group je ostvarila oko 5,803 mio EUR (2007: 5,276 mioEUR) polisirane premije tokom protekle finansijske godine što predstavlja rast od 10.0%, i iznosi povećanje prodaje za tri puta u odnosu na 2007. godinu. UNIQA Group Austria je jedna od vodećih osiguravajućih grupacija u Srednjoj Evropi koja svjesno sjedinjava austrijski identitet sa evropskim formatom. U osam godina od osnivanja, UNIQA Grupa je brzo utvrdila svoju poziciju kako na domaćem tako i na tržištima Srednje i Istočne Evrope. Trideset osiguravajućih društava u cijeloj UNIQA Grupi na 20 regionalnih tržišta, ostvaruju premiju veću od 5,3 milijarde EUR. Sa oko 17.500 zaposlenih, koji brinu o 5,7 miliona klijenata i preko 13 miliona polisa na 20 regionalnih tržišta, UNIQA je među najdinamičnijim osiguravajućim grupacijama u Srednjoj Evropi. Postojeći i potencijalni klijenti mogu računati na najveću kvalitetu usluga i sigurnosti koje velika i renomirana kompanija kakva je UNIQA, može pružiti.

Privilegovano partnerstvo UNIQA-e i Raiffeisen-a

Jedan od glavnih dioničara UNIQA-e je Raiffeisen bankarska grupacija. Obe grupacije su potpisale ugovor o strateškom partnerstvu u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući privilegovanom partnerstvu UNIQA i Raiffeisen profitiraju putem efekata sinergije u oblasti prodaje, razvoja proizvoda i marketinga u svim zemljama gdje su obe kompanije prisutne.

 

Tarifa Classic

Classic-mješovito osiguranje života predstavlja program štednje kapitala gdje osiguranik po isteku trajanja osiguranja odlučuje o isplati osigurane sume putem jednokratne isplate ili putem rente koja može biti vremenski ograničena ili doživotna.

Pored štednje, mješovito osiguranje života pruža finansijsku zaštitu porodici osiguranika u slučaju nezgode.

 

Tarifa Classic DUAL

Classic DUAL je klasično mješovito osiguranje života za slučaj doživljenja i smrti uz dodatno osiguranje smrti usljed nezgode za dvije osobe.

Osiguranje je namjenjeno prvenstveno parovima koji uplatom jedne premije osiguranja žele ostvariti zaštitu i finansijsku sigurnost za oboje.

 

Tarifa Comfort

Comfort-osiguranje života s pokrićem teških bolesti je namjenjeno svima koji na vrijeme misle o svojoj budućnosti, svom zdravlju i svojim najbližima. Zbog stresnog posla kojeg obavljaju, posebno ga preporučujemo menadžerima, ljekarima, advokatima, ....

Uz osiguranje života za slučaj smrti, ovaj program pruža pokriće i za slučaj oboljenja od deset teških bolesti i to : srčani udar, by pass operacija, rak, moždani udar, zatajenje bubrega, transplantacija organa, paraliza, gubitak vida, koma i totalna trajna nesposobnost za rad.

Osiguranje teških bolesti je optimalan program za one koji žele najugodniju kombinaciju životnog osiguranja, zaštite zdravlja i dugoročne štednje.

 

Tarifa Comfort DUAL

Comfort DUAL je inovativan program osiguranja žvota za dvije osobe, koji pruža osiguravajuće pokriće za slučaj doživljenja i smrti uz istovremenu zaštitu u slučaju nastupa određene teške bolesti. 
Ovaj program osiguranja omogućava isplatu cjelokupne osigurane sume parovima u slučaju dijagnoze određene teške bolesti i time osigurava potrebnu finansijsku sigurnost u periodu liječenja od teške bolesti.

 

Tarifa Kapital

Kapital-štedno osiguranje je životno osiguranje za slučaj doživljenja putem kojeg ostvarujete kvalitetan i najisplativiji oblik štednje uz ostvarenje dobiti.

Posebna pogodnost je sklapanje osiguranja bez obzira na Vaše zdravstveno stanje i zanimanje.

 

Tarifa Riziko

Ovaj program pruža finansijsku zaštitu u slučaju smrti osiguranika gdje se korisnicima osiguranja isplaćuje osigurana suma. Pogodnost ovog programa je u veoma niskim premijama kao i u mogućnosti vinkulacije polise u korist banke.

Riziko osiguranje života je program koji nema štednu komponentu.

 

Tarifa Junior

Junior je program osiguranja u korist djeteta  po kojem roditelji/rođaci uplaćuju premiju do djetetove 19 godine kada dijete odlučuje da li će mu se prikupljeni iznos isplatiti jednokratno ili u vidu mjesečne stipendije.