Austrija: VIG u trećem kvartalu sa dobiti

vigAustrijski osiguravajući div Vienna Insurance Group (VIG) saopštio je da je treće tromjesečje zaključio s dobiti, uz skromno povećanje premija u okruženju niskih kamatnih stopa. U razdoblju od jula do septembra austrijsko osiguranje je poslovalo s neto dobiti od 67,1 milion evra. U istom razdoblju prošle godine zabilježili su neto gubitak od 56,9 miliona evra.

Dobit prije poreza iznosila je 100 miliona evra dok je u istom razdoblju prošle godine osiguranje poslovalo s gubitkom prije poreza od 84,1 milion evra.

Bruto zaračunate premije uvećane su u trećem tromjesečju skromnih 1,5 posto, na 2,03 milijarde evra.

Kombinovani koeficijent, pokazivač profitabilnosti u osiguravajućem sektoru, iznosio je u trećem tromjesečju 98 posto, i smanjen je za jedan postotni bod u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U devetomjesečnom razdoblju do kraja septembra dobit prije poreza uvećana je 88,4 posto, na 301,3 miliona evra. Bruto zaračunate premijer gotovo su stagnirale, uz stopu rasta od 0,7 posto, na 6,96 milijardi evra.

U VIG-u izdvajaju "značajan" rast premija u segmentima osiguranja motornih vozila i kasko osiguranja. Napominju također da su nedavno kao područje strateškog rasta definisali zdravstveno osiguranje, u kojem su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježili povećanje premija za 6,3 posto.

"Okruženje kamatnih stopa predstavlja izazov s kojim se sada moraju nositi sva evropska osiguranja. U takvim okolnostima jako smo zadovoljni kretanjem naše dobiti, u skladu sa ciljevima koje smo planirali za 2016. godinu", ističe u saopštenju izvršna direktorica VIG-a Elisabeth Stadler.

Iz grupe su potvrdili da bi ove godine trebali ostvariti planiranu dobit prije poreza u visini do 400 miliona evra, što bi značilo da bi bila "u najmanju ruku" dvostruka veća nego u 2015. godini.

Među srednjoročnim ciljevima izdvajaju tržišni udio od "najmanje 10 posto" u Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji. Ciljaju također na odbranu vodeće pozicije na austrijskom, češkom i slovačkom tržištu.

seebiz.eu