Slovenija: Triglavu neto dobit u devet mjeseci smanjena 34%

Triglav osiguranjeGrupa Triglav je u prvih devet mjeseci ove godine završila period s neto dobiti u visini od 54 miliona evra što je 34 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje (matično društvo 48 miliona evra). U prvih devet mjeseci fakturisano je 721 milion evra konsolidirane bruto premije osiguranja i suosiguranja, što je 2 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine (odnosno 2 % više, ako se pri  poređenju uzme u obzir i prošlogodišnja prodaja češkog osiguranja).

Premije osiguranja imovine su se povećale za 1 %, dok je pri uzimanju u obzir prodaje češkog osiguranja, njihov rast iznosio 3 %.

U Sloveniji je Grupa Triglav ukupno fakturisala 0,3 % više premija nego u istom periodu prošle godine, što je na nivou rasta cjelokupnog slovenskog tržišta.

Na tržištima izvan Slovenije prosječan rast premija Grupe Triglav u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je u odnosu na isti period prošle godine 9 %.

U poređenju s prošlom godinom na ovogodišnje su poslovanje Grupe Triglav na području osiguranja uticali masovni štetni događaji, a prvenstveno ljetne oluje s gradom te aprilski mraz i lokalne poplave u Sloveniji.

Predsjednik Uprave Triglav osiguranja Andrej Slapar je izjavio da je zadovoljan ovogodišnjim poslovanjem i to kako s postignutom profitabilnošću tako i sa sačuvanom finansijskom stabilnošću Triglav grupe.

"Mi smo slovenačko društvo sa najvišim kreditnim rejtingom u državi, jer su nam ove godine dvije rejting agencije - S&P Global Ratings i A.M. Best – povećale rejtinge iz »A-« na »A«, a rejtingom imaju i stabilnu srednjoročnu prognozu", istakao je Slapar.

Triglav osiguranje Sarajevo je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prvih devet mjeseci 2016. godine ostvarilo rast od 10% fakturisane bruto premije osiguranja (15,9 miliona evra). Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja - 26% više premije nego prošle godine. Obim premije pri osiguranju automobilske odgovornosti se povećao za 8%.

Posljedično je Društvo popravilo svoj položaj na tržištu Federacije BiH u poređenju sa istim periodom prošle godine.

"Nastavljamo sa aktivnim nastupom na tržištu, jačanjem efikasnosti prodajne mreže i oblikovanjem usluga prema potrebama osiguranika. Primjer koji ide u tom pravcu je dobrovoljno zdravstveno osiguranje za vanbolničko liječenje koje obezbjeđuje visok standard zdravstvenih usluga, dijagnostiku i liječenje te asistenciju pri izboru ljekara i ugovaranju usluge", izjavio je Edib Galijatović, predsjednik Uprave Triglav Osiguranja Sarajevo.

Na kraju prvih devet mjeseci ove godine Triglav osiguranje Banja Luka je fakturisalo 7.486.091 KM bruto premije (3,8 miliona evra). U posmatranom periodu likvidirane štete iznose 3.122.344 KM (1,5 miliona evra) . Društvo je u prvih devet mjeseci ove godine nastavilo dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti, što pokazuje poboljšanje kombinovanog količnika.

„Za nas, kao članicu najveće osiguravajuće i finansijske grupe u regiji Adria, najveći izazov je prilagođavanje evropskim standardima, po kojima mi radimo, sa kretanjima na tržištu Republike Srpske", izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka.

seebiz.eu