Njemačka: Allianz s 35 posto većom neto dobiti u trećem kvartalu

AllianzNjemački osiguravajući div Allianz u petak je objavio skok neto dobiti u trećem ovogodišnjem kvartalu, što pripisuju boljim rezultatima u svim poslovnim segmentima i uspješnim naporima na razvoju poslovanja u vrlo otežanom okruženju. Neto dobit grupe u trećem je kvartalu uvećana 35 posto u poređenju s istim razdobljem prethodne godine, na 1,95 milijardi evra, pokazao je poslovni izvještaj.

Allianz je tako na putu da ostvari zacrtanu osnovnu, odnosno operativnu dobit za 2016. godinu u visini 10,5 milijardi evra, nakon što je ona u prvih devet ovogodišnjih mjeseci premašila osam milijardi evra, kazao je u saopštenju glavni finansijski direktor Dieter Wemmer.

"Napori na razvoju našeg poslovanja u vrlo teškom okruženju počeli su davati rezultate", dodao je Wemmer.

U saopštenju među razlozima veće dobiti Allianz navodi "bolje rezultate u svim poslovnim segmentima", a među segmentima sa značajnim doprinosom izdvajaju odjel osiguranja imovine i nezgoda, u kojem je operativna dobit povećana više od četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvoj polovini godine operativnu dobit tog dijela poslovanja srezao je - za više od 15 posto - val snažnih poplava i oluja u Evropi.

Ukupni su prihodi Allianza u trećem kvartalu gotovo stagnirali na nivou istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 27,7 milijardi evra. Pritom je pad prihoda u segmentu upravljanja imovine više-manje nadoknađen njihovim rastom u segmentu poslovanja sa životnim i zdravstvenim osiguranjima.

"Operativna i neto dobit je bolja nego što smo očekivali, u svim segmentima. Najbolja je vijest po našem mišljenju da je u odjelu upravljanja imovinom... zaustavljen neto odliv", napisao je analitičar Thorrsten Wenzel iz banke DZ.

Poput ostalih firmi u osiguravajućem i finansijskom sektoru i Allianz muku muči s istorijski niskim kamatnim stopama, zbog čega im je otežano ostvarivanje većih prinosa, podsjeća AFP.

seebiz.eu