RS: Osiguranja pronalaze nove načine za davanje popusta

Republika Srpska flagDruštva za osiguranje u RS dogovorila su da će i u narednom periodu poštovati premijski sistem, iako je uočeno da su pojedina društva već našla novi način da spuste cijenu registracije vozila i to putem svojih zastupnika.

Na ove nepravilnosti danas je upozoreno na sastanku koji su predstavnici osiguravajućih društava imali sa predstavnicima Agencije.

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj prošle sedmice su postigla dogovor da će prestati sa davanjem nelegalnih popusta u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, a Agencija za osiguranje RS je zaprijetila da će iskoristiti zakonsku mogućnost i privremeno im zabraniti rad ukoliko se ne budu držali onog što je dogovoreno.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić istakao je da je prošao kratak period od kada su društva postigla sporazum i da su neke nepravilnosti bile prisutne.

„Problem je što su društva na neki način u raljama zastupnika koji rade za više osiguranja i onda licitiraju koje će mu osiguranje dati bolje uslove da radi za njih. Neka društva su provizije zastupnika sveli na zakonske okvire od deset odsto, dok neka to nisu uradila, ali su rekla zastupnicima da to ne daju krajnim korisnicima kao popust. Međutim, oni su taj novac plasirali krajnim kupcima i na taj način remete tržište. Danas smo zauzeli stav da se te provizije stave u zakonske okvire kod svih društava“, istakao je Durmić.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je za CAPITAL da se sva društva drže dogovorenog, ali da su uočene određene nepravilnosti za koje nema konkretnih dokaza.

„Uglavnom se radi o navodima nekih zastupnika koji rade za više društava i oni najviše pokušavaju da doprinesu tome da sporazum ne uspije. Ti zastupnici rade za nekoliko društava i do sada su imali veće provizije pa su ljuti i onda traže izgovor da naruše tržište navodeći da neka društva daju popust“, rekao je Dujaković.

On je istakao da će insistirati i dalje na sprovođenjnu dogovorenog sporazuma i dodao da je Agencija pripremila set mjera koje će u slučaju da ne bude tako preduzeti.

„Između ostalog, zakon nam je dozvolio da u periodu od mjesec do šest mjeseci zabranimo rad društvu koje daje nelegalne popuste i mi ćemo sigurno na mjesec dana oduzezi dozvolu društvu ukoliko uočimo propuste. To će dovesti i do sankcija i oduzimnja saglasnosti direktorima za obavljanje te funkcije“, naglasio je Dujaković.

CAPITAL je juče provjeravao poštuju li osiguravajuća društva ovaj dogovor i otkrili smo upravo na ove nepravilnosti s obzirom na to da su se cijene registracije razlikovale od pet do 42 KM.

capital.ba