Belgija: Teroristički napad u Bruxellesu oštetio belgijsku privredu za gotovo milijardu evra

beŠtete za belgijsku privredu od terorističkih napada koji su se dogodili 22. marta ove godine u Bruxellesu iznose gotovo milijardu evra, pokazuju novi podaci.

Novi vladin izvještaj o uticaju tih napada na privredu Belgije naglašava da su zbog terorističkog napada najviše uticaja osjetili turistička industrija i maloprodajni lanci. Glavni grad Belgije zabilježio je u drugom tromjesečju godine pad u prodaji od 122,5 miliona (u poređenju s prvim tromjesečjem).

Belgijski ministar finansija Johan Van Overtveldt je ranije procijenio pad državnih prihoda od poreza na dobit u iznosu od 760 miliona evra, što predstavlja oko 0,1 posto BDP-a i ukupne gubitke od oko milijardu evra. Vlada je saopštila da je već pokrenula sve moguće instrumente kako bi pomogla firmama da se nose s gubicima.

U Bruxellesu se 22. marta ove godine dogodio koordinisani teroristički napad na dvije lokacije, na aerodromu 11 kilometara od centra grada i u podzemnoj željeznici, pri čemu je poginulo 32 ljudi. Odmah nakon napada zatvoren je aerodrom, a svi letovi za taj dan bili su otkazani. Rezultat napada u podzemnoj željeznici bio je zatvaranje cijelog sistema podzemne željeznice koja saobraća u Bruxellesu. Odgovornost za napade preuzela je tzv. Islamska država.

Sveukupne štete zbog tih napada nisu značajnije uticale na (re)osiguravajuću industriju s obzirom na nedostatak osiguranja povezanog s ekonomskim posljedicama povezanim s terorističkim napadima. Štete od napada pokrila je neprofitna organizacija Belgijski reosiguravajući i osiguravajući pool za rizike terorizma (TRIP), dok su (re)osiguravači pojedinačno isplatili minimalne odštete, uglavnom za imovinske štete.

U 2014. godini, štete od terorističkih napada širom svijeta iznosile su 53 milijarde dolara, što je mnogo više od šteta u 2001., kad su zbog terorističkih napada na WTC i Pentagon 11. 9. u SAD-u iznosile 25,2 milijarde dolara. No, istovremeno, nivo (re)osiguravajućeg pokrića za takve slučajeve nije se značajno povećao.

svijetosiguranja.hr