SAD: 26 postotni pad neto prihoda neživotnih osiguranja

USAAmerička osiguravajuća društva u segmentu neživota imala su 26,6 posto manji neto prihod u prvom kvartalu 2016. godine, te je on iznosio 13,3 milijarde dolara, u odnosu na 18,1 milijardu dolara u istom periodu 2015. godine. Kvartalna dobit na investicije se smanjila na 2,9 posto, u odnosu na 3,1 posto u 2015. godini, izvještava američko udruženje za osiguravače imovine i nezgode.

Kombinovani odnos osiguravajućih društava iznosio je 97,5 posto u prvom kvartalu 2016. godine, te je pogoršan u odnosu na 95,7 posto koliko je iznosio lani. Rast neto premije od 3,2 posto u prvom tromjesečju godine usporio je s 3,8 posto koliko je rast iznosio godinu ranije. Investicijski neto prihod od 10,9 milijardi dolara ipak je bio manji u poređenju sa prošlogodišnjim od 11,7 milijardi dolara. Direktni osigurani gubici nastali zbog katastrofalnih štetnih događaja u SAD-u popeli su se na 4,8 milijardi dolara  u prva tri mjeseca 2016. godine, a lani su iznosili 3,6 milijardi dolara i visoko su iznad prosjeka u zadnjih 10 godina (3,1 milijardu dolara).

"Uprkos znatnom porastu u štetama, slabom ekonomskom rastu i niskim kamatnim stopama, industrija je ipak postigla još jedan profitabilan kvartal koji je donio kapitalnu dobit. Rast premije, mada još uvijek skroman, sada ulazi u najduži kontinuirani period rasta u desetljeću", komentarisao je Rober Hartwig, predsjednik Insurance Information Institute (III).

osiguranje.hr