Austrija: Ovo je najskuplje leto svih vremena!

atAustrija je suočena sa brojnim vremenskim nepogodama, kao što je bio slučaj i ove nedelje kada su snažna kiša i grad zahvatili velike delove zemlje, koji su naneli ogromnu štetu.

Austrijanci su u samo jednoj nedelji imali najpre tropske temperature, a zatim višednevne obilne padavine, grad, pa čak u nekim delovima i sneg Najviše štete pretrpela  pre svega poljoprivreda, zbog čega  su eksperti ocenili ovo leto kao najskuplje leto svih vremena. Vremenske (ne) prilike koštaju Austriju već sada više od 250 miliona evra, navode stručnjaci.

"Ovo je veoma čudna godina, štete su ogromne. Tolika šteta nije zabeležena u poslednjih pola veka", rekao je portparol osiguranja od grada "VvaG" Mario Vinkler. Od januara ove godine je šteta je narasla na 250 miliona evra i raste iz dana u dan, dodao je on.

Samo u sredu je pokrajina Šstajerska pretrpela štetu na 7.300 hektara obradive površine, koja se procenjuje na 3,3 miliona evra. Nevreme je u pokrajini Burgenland napravilo štetu u vrednosti od 700.000 evra. Ukupno četiri miliona evra samo u jednom danu, a, kako najavljuju meteorolozi, to neće biti kraj vremenskim neprilikama.

Prema analizama "Alijanc" osiguranja, juli je "najgori" mesec po pitanju štete od nevremena."U julu imamo dnevno oko 1.400 prijavljenih šteta, što je jedna šteta po minuti", navodi Rupert Pihler iz "Alijanca".

tanjug.rs