BiH: Osiguranje Garant izgubilo 900.000 KM depozita u Bobar banci

garant logoOsiguranje Garant iz Brčkog izgubilo je sudski spor u kojem je tužbom tražilo izlučenje iz likvidacione mase Bobar banke 900.000 KM oročenih sredstava. Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu garant osiguranja uloženu na presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini, a kojom je odbijena tužba tog društva za osiguranje protiv Bobar banke.

U obrazloženju presude Višeg privrednog suda navedeno je da novac ne spada u kategoriju izlučnih prava.

„Tu spadaju pokretne i nepokretne stvari koje nisu vlasništvo dužnika, već trećih lica koja su izlučni povjerioci i mogu tražiti njihovo vraćanje“, istaknuto je.

Sud je precizirao da „predmet izlučnog prava mogu biti samo individualno određene pokretne ili nepokretne stvari, stoga se novac, kao generički određena stvar, ne može izlučivati iz stečajne mase, bez obzira na to kako je u nju dospio, jer povjerilac u odnosu na generičke stvari ima samo tražbeno (obligaciono), ali ne i stvarno pravo“.

Viši privredni sud u Banjaluci zaključio je da je prvostepeni Okružni privredni sud u Bijeljini pravilno zaključio da se u konkretnom slučaju moraju primijeniti odredbe posebnog zakona, kao i da „iz dva predmetna ugovora o oročenju novca ne proizilazi da oročena novčana sredstva imaju poseban status“.

Bobar banku je zastupao advokat Milenko Zelenović, dok je brčansko Garant osiguranje zastupao advokat Nebojša Milanović.

capital.ba