Francuska: Osniva se fond za pomoć ljudima ugroženim poplavama

Francuska flagFrancuska će osnovati fond vrijedan milione evra za pomoć ljudima koji su izgubili sve nakon što se rijeka Sena izlila usljed obilnih kiša, a zemlja se našla pod najgorim poplavama u posljednje tri decenije.

"Vlada je odlučila osnovati fond vrijedan desetke miliona evra za ljude bez sredstava koji su u ovoj katastrofi izgubili sve", rekao je francuski premijer Manuel Valls i također ukazao da će za povratak na normalu biti potrebno vrijeme te pozvao na solidarnost.

Istodobno, procjenjuje se da su sredstva koja će osiguravajuće kuće morati izdvojiti za štete od poplava u Francuskoj premašile 600 miliona evra.

Vodostaj rijeke Sene je opao otkako je dostigao vrhunac 4. juna u Parizu, ali je i dalje oko tri metra iznad normalne visine. Oko 7.000 francuskih domova ostalo je bez struje, a muzeji Orsay i Louvre u francuskoj prijestolnici ostali su zatvoreni do 7. juna.

Zbog poplave je više željezničkih stanica i ulica i dalje zatvoreno u Parizu, dok pripadnici službe za vanredne situacije ispumpavaju vodu iz područja u kojoj se nalazi glavna saobraćajna petlja.

Prošlonedjeljne poplave odnijele su najmanje 18 života u Njemačkoj, Francuskoj, Rumuniji i Belgiji. U Francuskoj su poginule dvije osobe, dok ih je 24 ozlijeđeno, a hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova.

Štete od poplava u Njemačkoj osiguranja će, prema posljednjih procjenama, stajati najmanje milijardu evra.

svijetosiguranja.hr