Google izlazi iz posla s autoosiguranjem

googleGoogle je ovih dana saopštio da će sredinom marta ove godine prestati s radom njegov Google Compare agregator za autoosiguranje. Naime, tačno prije godinu dana firma je u saradnji s nekim već postojećim agregatorima i jednim brojem osiguravajućih kuća pustila u rad svoj portal u Kaliforniji.

 

Kao glavni razlozi neuspjeha navedeni su slaba prihvaćenost u korišćenju portala i niska profitabilnost. Moguće je da je slaba posjećenost portala posljedica velike konkurencije. Potrošači podatke o usporednim cijenama mogu dobiti i na drugim portalima ili direktno od samih osiguravača. Isto tako moguće je da potrošači u ovom trenutku nisu spremni za korišćenje ovakvih samoposlužnih agregatora, što ne znači da ih u skoroj budućnosti neće prihvatiti.

No, već od samog početka rada agregatora istaknuta američka osiguranja, pogotovo zastupničke agencije i brokeri, nisu se priklonili toj ideji jer su strahovali da bi taj prebogati tehnološki div mogao i sam ući u direktni osiguravajući posao i prevladati na tržištu osiguranja od automobilske odgovornosti.

Postoje određena mišljenja da se osiguranja raduju prije vremena i da se Google ne namjerava tako lako odreći osiguravajućeg posla. Moguće da je Google zaključio da korišćenje ovog prodajnog kanala nije u ovom trenutku pravi poslovni potez. Tome u prilog govori i činjenica da je, prema istraživanju provedenom prošle godine, samo tri posto Amerikanaca koji posjeduju osiguranje koristilo Googlov agregator. Istina je da Google može zaraditi više novca putem svoje Adwords aplikacije postavljene na stranice vezane uz autoosiguranje nego preko prodajne provizije. Google je vjerovatno shvatio da njegov marketinški položaj i brojne aplikacije vezane za osiguranje mogu biti unosnije od direktnog osiguravajućeg posla.

Uvijek treba imati na umu da inovativnost kao i svako drugo poduzimanje ima svoje rizike i gdje i najbolje planirani projekti katkada ne uspiju. No, dio inovativnog procesa je i učenje na pogreškama i povratak s boljim i uspješnijim rješenjima. To posebno vrijedi za osiguranje, koje je složeno i sve više regulisano. Osiguravajući posao i kod nas i u svijetu osjeća težinu finansijske krize, vrlo sporo se mijenja i pati od niske profitabilnosti. Uz sve to osiguranje zahtijeva i guta velike resurse, novac i akumulirano znanje kroz dugi niz godina prije nego počne donositi profit.

svijetosiguranja.hr