RS: IRB RS tuži Krajina osiguranje

IRB RSIako raspolaže sa 34,8 odsto akcija u Krajina osiguranju iz Banjaluke, Vlada Republike Srpske nema svog predstavnika u Upravnom odboru ove osiguravajuće kuće. Naime, poslije kupovine većinskog paketa akcija od strane indijskog ulagača Naveena Aggarwala, koji je stekao 51 odsto vlasništva, Skupština akcionara ovog društva imenovala je novi upravni odbor, koji čine tri Indijca iz kompanije S&A Capital Investments (SACI) registrovane u Beogradu, te dva člana Advokatske firme Sajić, koja je njihov pravni zastupnik.

 

Mila Gromilić, direktor Krajina osiguranja, rekla je da RS nema predstavnika u Upravnom odboru zato što je taj prijedlog odbijen na sjednici Skupštine akcionara, koja je održana 19. januara ove godine.

„Obrazloženje nismo dobili, već je jednostavno poslije glasanja prijedlog odbačen i prešlo se na druge stvari“, kazala je Gromilićeva.

Ona je naglasila da nije dobro da RS nema predstavnika u Upravnom odboru. „Trenutni upravni odbor čini pet ljudi, odnosno trojica Indijaca i dvije osobe iz Advokatske firme Sajić, koja za njih obavlja sve poslove ovdje. Koliko znam, lista s imenima budućih članova Upravnog odbora bila je formirana i prije glasanja samo ju je trebalo usvojiti“, rekla je ona i dodala da će se obratiti medijima i nadležnima u nekom narednom periodu kada ozdravi, pošto je sada na bolovanju.

Iz Ministarstva finansija RS na pitanje zašto nemaju predstavnika u Upravnom odboru ove osiguravajuće kuće dobili smo odgovor kako Investiciono-razvojna banka (IRB) u ime RS raspolaže vlasničkim pravima.

„Mi smo tražili da jedan član Upravnog odbora bude naš čovjek, ali oni su to odbili. Nakon toga smo dali svom pravnom sektoru da pripremi tužbu protiv Krajina osiguranja, koja bi trebalo da bude realizovana u narednom periodu“, kazao je Zoran Popović, portparol IRB RS. Međutim, kako nezvanično saznajemo od grupe radnika, novi vlasnik Krajina osiguranja uradio je sistematizaciju po kojoj 26 radnika postaje višak i u narednom periodu će dobiti otkaz. Dalje kako saznajemo, dva izvršna direktora Krajina osiguranja su na godišnjem odmoru, a za jednog od njih je već stigla zamjena iz Mostara, koju je novi vlasnik odredio uprkos tome što je jedan od izvršnih direktora i dalje u radnom odnosu.

Podsjećamo, Aggarwal je dokapitalizacijom Krajina osiguranja, vrijednom 6,9 miliona maraka, polovinom decembra prošle godine postao većinski vlasnik ovog društva u kojem je do tada većinski udio imala RS. Aggarwal je prije nekoliko dana za poslovni portal Capital.ba rekao da je Agencija za osiguranje RS prošle sedmice u vanrednoj kontroli otkrila da je nezakonito prebacio šest miliona KM sa računa Krajine na svoju privatnu firmu. On je naveo da Krajina nije sankcionisana, a da je do svega došlo zbog proceduralne greške, pošto nisu dovoljno edukovani za poslovanje na ovom tržištu.

capital.ba