Svijet: Premije porasle zbog rizika od terorizma i huliganizma

GlobeLloyd's London procjenjuje da noge napadača, najvrjednijih od svih igrača, imaju prosječnu osiguranu vrijednost veću od 19 miliona funti (oko 25,33 miliona dolara)

 

Rizici od terorističkih napada i štete počinjene od huligana podigli su premije za firme i igrače koji su kupovali osiguranje za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, u poređenju s prethodnim prvenstvom u Brazilu, navode brokeri i osiguranja.

Procjenjuju da je osigurana vrijednost događaja preko 10 milijardi dolara. Premije osiguranja od terorističkih napada su oko 10 posto veće nego na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu ili bilo kojem prethodnom Svjetskom prvenstvu.

Vlasnici stadiona, agenti za prodaju karata, ugostiteljske firme i igrači osiguravaju rizike koji uključuju otkazivanje događaja, otmicu, cyber napade i lične povrede.

Osiguranja su ohrabrena Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju koje su se odvile bez teškoća, ali zemlja je upletena u sukobe koji povećavaju rizik od napada.

"Najveće brige predstavljaju rizik od terorizma, rizik od oružanog sukoba, odgađanje događaja ili premještanje utakmice na drugi stadion", navodi James Davies, rukovodilac sportskih događaja, upravljanja nepredviđenim događajima i rizicima u brokersko-osiguravajućoj kući Integro.

Rusija je podržala ratni napor sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji je razljutio pobunjeničke grupe poput tzv. Islamske države, no također je i sama bila akter i mjesto unutrašnjih ratova sa separatistima, uglavnom u muslimanskoj Republici Čečeniji.

Ben Lockwood je osiguravač rizika od terorizma u londonskom osiguranju AEGIS, koji pruža osiguranje turnirskih stadiona, zajedno s drugim Lloyd's-ovim osiguranjima poput Beazleya.

"Percipirani rizik od terorizma u Rusiji znatno je veći nego u Brazilu", rekao je.

"Moja je procjena da se ovo odražava na premije Svjetskog prvenstva u Rusiji jer su premije oko deset posto veće nego u Brazilu prije četiri godine".

Michael Furtschegger, Allianzov rukovodilac odjela osiguranja međunarodnih zabavnih događaja, također navodi da su premije za polise koje pokrivaju huliganizam i terorističke napade "vjerovatno veće" nego za neka prethodna Svjetska fudbalska prvenstva.

Uspjeh Olimpijade u Sočiju i snažna konkurencija među osiguranjima zadržali su porast premije na manjem nivou nego što bi inače mogla biti.

Polise osiguranja za slučaj naoružanog napadača

Osiguranje Beazley procjenjuje da je događaj osiguran na više od 10 milijardi dolara preko same organizacije, što uključuje stadione, ugostiteljske firme, TV kuće i klubove.

Dvanaest stadiona, od Yekaterinburga na istoku do Sankt Petersburga na sjeveru, Kalinjingrada na zapadu i Sočija na jugu, osigurani su za fizičku štetu u iznosu od oko milijardu dolara, dok je 250 miliona dolara pokriće osiguranja odgovornosti od terorističkog napada te 100 miliona dolara za osiguranje u slučaju napada naoružanog napadača.

Potražnja za polisama osiguranja od napada naoružanog napadača, uključujući napade vozilima i(ili) hladnim oružjima, porasla je u poređenju s Brazilom, navodi Chris Parker, rukovodilac odjela političkog nasilja, terorizma, otmica i ucjena u Beazleyju.

Lockwood napominje da premije osiguranja od terorističkih napada imaju udio manji od 0,5 posto ukupne osigurane sume, što je jeftinije nego za Soči. To znači da za svakih milion dolara pokrića, osiguranici plaćaju pet hiljada dolara premije.

Vlada predsjednika Vladimira Putina rasporedila je na hiljade sigurnosnih lica zaduženih za zaštitu stadiona u "čeličnom prstenu", pa Lockwood navodi kako bi se bilo kakvi mogući napadi mogli usmjeriti na lakše dostupne i ranjivije ciljeve.

Upravo je to i razlog, kako navodi Lockwood, zašto AEGIS nije osigurao pokriće za aerodrome, željezničke stanice ili podzemne željeznice.

Rizik vezan uz kritičnu infrastrukturu sve se više zapaža u posljednjih nekoliko godina, rekao je Duncan Fraser, viši partner u brokerskoj kući JLT Sport Media i Entertainment.

"Kada ugovorite svoje polise dvije ili tri godine prije, to je drugačiji profil rizika nego što je upravo sada. No ukoliko pogledate sada, može se osjetiti povećanje rizika", rekao je Fraser.

Beazley je procijenio da je ugostiteljstvo osigurano na 500 miliona dolara za rizik od otkazivanja događaja, a s dodatnih 150 miliona dolara osigurano je pokriće promotivne prodaje vezane za Svjetsko prvenstvo.

Firme koje se bave prodajom karata vjerovatno su osigurane od cyber napada, dok su klubovi vjerovatno ugovorili pokrića u slučaju povreda i gubitka prihoda od igrača.

Krovna svjetska fudbalska organizacija FIFA, kao organizator, platila je 134 miliona dolara za osiguranje klubova čiji se igrači povrede tokom prvenstva.

Lloyd's London procjenjuje da noge napadača, najvrjednijih od svih igrača, imaju prosječnu osiguranu vrijednost veću od 19 miliona funti (oko 25,33 miliona dolara).

svijetosiguranja.hr