GB: Do 90 posto Britanaca ne razumije svoje polise osiguranja

UK flagGotovo 90 posto odrasle populacije u Velikoj Britaniji ne može u potpunosti razumjeti svoje polise osiguranja. Studija advokatske firme Browne Jacobson, u partnerstvu sa Univerzitetom u Nottinghamu, pokazala je da je lingvistički "najkomplikovaniju" polisu od analiziranih u istraživanju moglo razumjeti tek 13,4 posto odraslih Britanaca.

Tome u prilog ide i najava američkog insurtecha Limonade, koji je nedavno najavio da planira zamijeniti tradicionalne polise novim, jednostavnijim i relevantnijim polisama. Studija je razmatrala formulaciju standardnih okvira i sadržaja polisa osiguranja usmjerenih na male preduzetnike. Ustanovljeno je da sve pregledane polise trebaju barem više srednjoškolsko obrazovanje, dok je za razumijevanje većine njih potrebno imati fakultetsku diplomu ili završen postdiplomski studij. Neke od polisa čak trebaju doktorski stepen obrazovanja da bi ih se u potpunosti razumjelo. Istraživanje je pokazalo da je vlasnici polisa često teško razumiju što je, a što nije pokriveno kada se daju realni scenariji. Razumijevanje polisa kretalo se između 32 posto i 66 posto.

Duge rečenice

Louise Mullany, profesorica lingvistike na univerzitetu, kaže: "Djelimično je problem dužina rečenica - tendencija je upotreba vrlo, vrlo dugačkih rečenica. Postoji također tendencija korištenja neuobičajenih riječi u kontekstu gdje je moguće upotrijebiti mnogo jednostavnije i široko rasprostranjene pojmove.“ Međutim, istraživanje je također pokazalo da je primjenom sažetih metodologija izrade moguće značajno poboljšati čitljivost polisa. Na primjer, bilo je moguće smanjiti dob za razumijevanje jedne polise za 10 godina te je tako polisa smanjila potreban nivo obrazovanja za njeno razumijevanje s nivoa doktorata na nivo djeteta od 12 - 13 godina. Browne Jacobson navode da to može povećati postotak stanovništva Velike Britanije koji bi mogao razumjeti polisu za oko 75 posto, s niskih 13,4 posto na 89 posto (40,4 miliona ljudi).

Poboljšanja

Prema National Literacy Trustu, 1 od 7 odraslih osoba u Engleskoj (5,1 miliona ljudi) "funkcionalno je nepismeno" i ne bi prošli GCSE test engleskog jezika (engleska verzija državne mature). Prema Fondu Joseph Rowntree, 1 od 20 odraslih osoba ima nivo čitanja petogodišnjaka. Stuart Clarke, rukovodilac tehničkih potraživanja u Hiscox UK i Irska, reagovao je na analize govoreći: "Riječi za koje bi pretpostavljao da bi ih ljudi trebali znati... ovom me se studijom stvarno podsjeća da ih ne znaju." Sveukupno, istraživanje pokazuje da se mnogo može učiniti da bi se poboljšala čitljivost formulacija iz polisa te da postoje značajne koristi za osiguranja koja to rade. Browne Jacobson je rekao: "Biće zanimljivo vidjeti kako tržište reaguje na povećanje znanja o tome kako pojedinci čitaju i razumiju formulacije u polisama".

svijetosiguranja.hr