Austrija: VIG i Erste Group produžuju ugovor o saradnji do 2033.

vigSporazum o distribuciji sklopljen 2008. godine između društava Erste Group (Erste) i Vienna Insurance Group (VIG) produžiće se do kraja 2033. godine.

 

Odgovarajući ugovor potpisan je 17. maja 2018. godine. Time će klijenti obaju instituta imati bolji pristup proizvodima dotičnog drugog instituta. U okviru digitalizacijske ofanzive klijentima se želi olakšati brže sklapanje osiguranja po mjeri. Erste i VIG vrlo uspješno i usko sarađuju od 2008. godine u vidu strateškog partnerstva. U okviru produženja ugovora klijenti trebaju dobiti lakši pristup širokoj ponudi proizvoda te prije svega usluga.

„Kod ove saradnje isključivo je riječ o našim klijentima i najboljem mogućem pružanju usluga. Oni trebaju imati mogućnost odabira iz široke ponude svih financijskih usluga pod jednim krovom, u podružnicama ili online. Također nam je važan razvoj modela za maksimalno fleksibilne proizvode osiguranja koji se prilagođavaju životnoj situaciji klijenata, jednostavno i bez komplikacija", kaže Peter Bosek, član uprave društva Erste Group, o koristi koju partnerstvo donosi klijentima. Vienna Insurance Group prvenstveno vidi potencijal u širenju poslovanja u području zdravstvenog osiguranja i osiguranja imovine preko društva Erste Group.

„Naš je cilj širenje područja poslovanja s trenutačno prevladavajućeg životnog osiguranja u smjeru kompletnog osiguranja uključujući područje zdravstva i neživotnog osiguranja. Također nastojimo postići zadovoljstvo klijenata putem visoke kvalitete usluga i kratkog vremena reakcije. S time su povezani jednostavno oblikovanje proizvoda i njihova integracija u digitalizacijsku ofenzivu društva Erste Group. S društvom Erste Group imamo partnera koji je na tržište doveo najveću panevropsku bankarsku platformu koja je izuzetno prihvaćena među klijentima", kaže prof. Elisabeth Stadler, generalna direktorica društva Vienna Insurance Group, navodeći sljedeće korake.

Prvi proizvodi osiguranja već se nude u Austriji preko platforme „George". Oba su se ugovorna partnera složila da će instalirati zajednički digitalni hub sa sjedištem u Češkoj. Društva koncerna VIG trenutačno sarađuju s društvom Erste Group und Sparkassen u deset zemalja (Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji te Bosni i Hercegovini).

„Naše se partnerstvo zasniva na zajedničkom emocionalnom temeljnom poimanju. Obe su firme osnovane u 19. vijeku s osnovnom idejom da postanu pružaoci financijskih usluga za sve. Imamo vrlo sličan pogled na način djelovanja na našim tržištima u srednjoj i istočnoj Evropi te zato naše partnerstvo tako dobro funkcioniše", objašnjava Peter Bosek faktor uspješne saradnje. U šest zemalja (Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji), u kojima je društvo VIG dosad djelovalo s vlastitim društvima bankoosiguranja kao partner društva Erste Group, 2017. godine ostvaren je obim premije od gotovo 1,3 milijarde evra.

„Produženje saradnje ne predstavlja samo potvrdu uspješne saradnje, već nam također pruža sigurnost i mogućnost boljeg planiranja daljnjeg razvoja poslovanja. Prve uvedene mjere u području proizvoda već su tokom 2017. godine u pilot fazi dovele do pozitivnog porasta broja zaključenih ugovora u odabranim bankama", kaže prof. Elisabeth Stadler, samouvjereno gledajući u zajedničku budućnost društava VIG i Erste Group.

SEEbiz