Munich Re: Globalna industrija osiguranja udvostručuje se u sljedećih 12 godina

Munich ReGlobalna industrija osiguranja rasće više od svjetske ekonomije 2018. i 2019., prema nedavnim prognozama Munich Rea, globalnog reosiguravača. Očekuje se da će tržište svjetskog osiguranja u 2030. godini dostići obim od 7,9 triliona evra.

 

"Ove i sljedeće godine očekujemo rast globalne premije za više od 460 milijardi evra, što je jednako prosječnoj godišnjoj stopi rasta od 5,3 posto (realno, tj. prilagođeno inflaciji: 3,7 posto), dok se kod globalnog BDP-a očekuje porast od samo 4,9 posto (3,3 posto realno)", prema istraživanju "Insurance Market Outlook for 2018/2019", koje je nedavno objavio Munich Re.

Životno osiguranje će se, kako sada izgleda, vratiti snažnom godišnjem rastu premije od 5,6 posto (realno 3,9 posto) nakon slabe 2017. godine, dok će neživotna osiguranja profitirati od trenutno povoljnog gospodarskog okruženja, te u tom smislu Munich Re očekuje godišnju stopu rasta od 4,9 posto (realno 3,3 posto). "Države u razvoju su glavni pokretači rasta, ali nešto čvršće stope rasta u visoko industrijalizovanim državama također pridonose tom pozitivnom razvoju".

Dugoročni izgledi za osiguranje predviđaju za 2030. godinu obim od 7,9 triliona evra - gotovo dvostruko veći od 4,2 triliona evra u 2017. "Od dodatne premije u iznosu 3,7 triliona evra do 2030. samo iz Kine se očekuje oko 1,2 triliona evra. Gotovo dvije trećine toga vjerojatno će proizaći iz poslova životnog i zdravstvenog osiguranja, dok ostatak dolazi od neživotnog osiguranja".

Prema riječima predstavnika firme Munich Re, InsurTechs će imati podređeni dio u rastu tržišta. "Iako smatramo da inovativni start-upovi mogu dovesti do nečega što bi pridonijelo povećanju premije na tržištima i državama u razvoju, zapravo ne očekujemo dodatne prihode od premija u razvijenim zemljama. Tamo će InsurTechs znatno promijeniti tržište kroz svoju ulogu digitalnih brokera, kao i kroz inovacije proizvoda i korištenje novih tehnologija, no ne očekujemo da će to rezultirati značajnim promjenama u rastu premije".

SEEbiz / Svijet osiguranja