Kina: Počelo suđenje bivšem predsjedniku Anbanga

AnbangU Šangaju je danas počelo suđenje bivšem direktoru kineske osiguravajuće grupacije Anbang, koja je vlasnik njujorškog hotela Waldorf Astoria, po osnovu optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja radi sticanja lične koristi.

Sud je protiv osnivača i bivšeg predsjednika Anbanga, Wua Xiaohueia, pokrenuo postupak zbog optužbi da je na nepropisan način pribavio više milijardi dolara od investitora i potom ta sredstva iskoristio za investicije, otplatu dugova i ličnu korist, prenose svjetski mediji.

Regulator osiguranja nedavno je poručio kako je odluka o stavljanju Anbang pod vladin nadzor donesena nakon "nezakonitih poslova upravljanja i operacija" koje bi mogla "ugroziti" njenu sposobnost da nastavi poslovanje. Nije navedeno o kojim se aktivnostima radi.

Nadzor nad firmom uslijedio je nakon istrage koja traje od juna prošle godine. Tada je predsjednik kompanije Wu izvještavao da su ga vlasti uhapsile.

Regulator je rekao da operacije firme ostaju "stabilne" i da će ostati privatna firma. Privremeno preuzimanje poslovanja provedeno je radi zaštite interesa potrošača i šire javnosti.

Kompanija je osnovana 2004. godine, no posljednjih je godina bila u agresivnoj ekspanziji tokom koje je potrošila nevjerojatnih 20 milijardi dolara.

SEEbiz