RS: Sarajevo osiguranju i Adriatic osiguranju zabranjeno osiguranje vozila u Banjaluci

azorsNakon višedecenijske neuspješne borbe sa nelegalnim popustima u osiguranju od autoodgovornosti u Republici Srpskoj, Agencija za osiguranje se konačno odlučila na najdrastičniju kaznu i danas je privremeno zatvorila banjalučke filijale Sarajevo osiguranja i Adriatic osiguranja, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Građani su obaviješteni da polise osiguranja, koje budu zaključene sa ovim društvima u periodu od 27. aprila do 27. maja neće biti validan dokaz o osiguravajućem pokriću.

„Mjera zabrane zaključenja ugovora o osiguranju odnosi se samo na ugovore o osiguranju od autoodgovornosti za motorna vozila. Ne odnosi se na mogućnost zaključenja ugovora o osiguranju u drugim vrstama osiguranja sa ovim društvima“, navodi se u službenom obavještenju Agencije.

Zabrane rada osiguravajućim kućama ovim nisu završene, a u Agenciji najavljuju da će ključ u bravu na mjesec dana dobiti još neke među njima koje nisu poštovale smjernice prilikom naplate.

„Utvrdili smo da Sarajevo osiguranje i Adriatic osiguranje nisu poštovali jasne smjernice. Svi moraju da rade po tarifi, a ove agencije su davale popuste u iznosu od 50 do 100 KM. Ne mogu da otkrivam imena drugih društava za osiguranje, ali sigurno će biti još zatvaranja. U zavisnosti od prekršaja mogu bitri zatvoreni i na period do 180 dana. U ovoj akciji pomogao nam je i MUP Republike Srpske koji sprovodi naše rješenje“, kazao je danas za CAPITAL direktor Agencije Slaven Dujaković.

Direktor Sarajevo osiguranja Muhidin Olovčić kaže da je iznenađen odlukom Agencije, jer se društvo pridržavalo smjernica. O eventualnoj tužbi pred Okružnim sudom u Banjaluci koja im je ponuđena kao pravni lijek, već danas odlučiće uprava ove osiguravajuće kuće.

„Trudimo se, posebno u posljednje vrijeme otkada je Agencija strože nadzirala izradu polisa od autoodgovornosti. Kada smo se trudili da to ispravimo, dobili smo odgovor kakav smo dobili. Neprijatno smo iznenađeni“, kazao je Olovčić za CAPITAL.

Na pitanje da li je Sarajevo osiguranje davalo nelegalne popuste, odgovorio je nejasno da se društvo „tržišno orjentiše, što se može vidjeti i kroz javne nabavke“.

„Poštujemo ono što je propisano smjernicama. Sve je transparentno. Agencija je, pretpostavljam, našla argumente za ovakvu odluku, ali o svemu će se odrediti uprava društva“, zaključio je Olovčić.

U sarajevskom Adriatic osiguranju danas nisu bili raspoloženi da razgovaraju o nelegalnim popustima i ključu u bravu.

Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti decenijama su jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos desetinama sastanaka na kojima su obećavali da to neće činiti.

Osiguravajuće kuće koje su danas zatvorene i njih nekoliko koje će biti sledeće sedmice, nakon što im istekne rok za žalbu, očito nisu, kao i mnogo puta do sada, ozbiljno shvatili poslednje najoštrije upozorenje Agencije za osiguranje da to više neće tolerisati.

capital.ba