Generali: Rezultati iznad očekivanja, raste dividenda

GeneraliGenerali je prošle godine ostvario 4,89 milijardi evra operativne dobiti što je 2,3 posto više nego godinu ranije, bolje od očekivanja analitičara. Analitičari su u prosjeku očekivali 4,86 milijardi evra.

 

Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući segmentu životnog osiguranja, ulaganjima, upravljanju imovinom i prijevremeno ostvarenom cilju smanjenja troškova, navodi se u saopštenju. Osim toga, Generali je zabilježio povećanje profitabilnosti proizvoda životnih osiguranja, uz porast vrijednosti novog posla od 53,8 posto. Neto priliv u segmentu životnih osiguranja na 9,7 milijardi evra, među najvišim nivoima u Evropi dok su tehničke rezerve životnih osiguranja povećane za 4,2 posto.

Italijansko osiguranje s ukupnim premijskim prihodima od 68 milijardi evra zabilježilo je neto dobit od 2,1 milijardu evra što je 1,4 posto više nego 2016., ali i iznad očekivanih 1,96 milijardi evra. Izvršni direktor Generali Grupe Philippe Donnet, izjavio je kako će u svjetlu ovih rezultata, Upravni odbor predložiti dividendu od 0,85 evra po akciji, što je povećanje od šest posto u odnosu na 0,80 evra u 2016.

"Naš fokus na tehničkoj izvrsnosti, u kombinaciji s rezultatima naših ulaganja, upravljanja imovinom i ostvarenog cilja smanjenja troškova dvije godine prije plana, pogurali su operativni rezultat na rekordan iznos", kazao je Donet.

Odnos solventnosti - mjerilo finansijske snage – dostigao je 230 posto dok je ranije u 2017. iznosio 207 posto.

seebiz.eu