SLO: Triglavu premija u 2017. porasla 7%

Triglav osiguranjeTriglav grupa prošle je godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 84,4 miliona evra, uz rast premije za 7 posto, a u Hrvatskoj 9 posto, te je fakturisala milijardu evra bruto premija osiguranja i suosiguranja, objavili su u srijedu iz slovenske Triglav grupe.

 

Na poslovanje grupe u 2017. godini uticali su vanredni vremenski događaji koji su uzrokovali štete u iznosu od 33,5 miliona evra, što je za 59 posto iznad prosjeka zadnjih pet godina. Međutim, taj nepovoljni učinak grupa je nadoknadila visokim rastom premija i dobrim nadzorom troškova, a pozitivan doprinos dali su i prihodi od investicija koji su pali manje od očekivanja, kaže se u objavi Triglav grupe.

Rast premija ostvaren je u sve tri premijske grupe: kod osiguranja imovine, koja predstavlja najveću grupu premija, rast je iznosio 7 posto, kod zdravstvenih osiguranja 13 posto, dok je kod premija životnih osiguranja rast iznosio 3 posto.

U saopštenju se navodi kako je Triglav grupa lani poslovala u povoljnijem makroekonomskom okruženju, kako u Sloveniji, tako i u regiji.

Na tržištima izvan Slovenije prosječni rast premije iznosio je 10 posto, pri čemu je u Hrvatskoj iznosio 9 posto. Cjelokupni kapital Triglav grupe lani je povećan za 2 posto, na 756,6 miliona evra.

seebiz.eu