Kina: Vlada preuzima kontrolu nad Anbangom

AnbangKineski regulator za tržište osiguranja objavio je da preuzima upravljanje nad osiguravajućom kućom Anbang, vlasnikom čuvenog hotela Waldorf Astoria u New Yorku, nakon što je podignuta optužnica protiv predsjednika kompanije Wua koji se tereti za privredni kriminal.

 

Kineska Komisija za zaštitu tržišta osiguranja (CIRC) navela je da preuzimanje upravljanja kompanijom na razdoblje od godinu dana stupa na snagu odmah.

Regulator osiguranja izjavio je kako je odluka o stavljanju Anbang pod vladin nadzor donesena nakon "nezakonitih poslova upravljanja i operacija" koje bi mogle "ugroziti" njenu sposobnost da nastavi poslovanje. Nije navedeno o kojim se aktivnostima radi.

Nadzor nad firmom uslijedio je nakon istrage koja traje od juna prošle godine, navodi se u saopštenju. Tada je predsjednik kompanije Wu izvještavao da su ga vlasti uhapsile.

Regulator je rekao da operacije firme ostaju "stabilne" i da će ostati privatna firma. Privremeno preuzimanje poslovanja provedeno je radi zaštite interesa potrošača i šire javnosti.

Kompanija je osnovana 2004. godine no posljednjih je godina bila u agresivnoj ekspanziji tokom koje je potrošila nevjerojatnih 20 milijardi dolara.

seebiz.eu