Svijet: Digitalno postaje sve važnije za brokere osiguranja

Fuel Cycle

Preferencije potrošača u korištenju interneta za istraživanje i kupovinu osiguranja znači da digitalni alati trebaju brokerima biti ključni dio "arsenala", navodi se u novom istraživanju.

 

Gotovo polovina (48 posto) potrošača navela je internet kao omiljeni način poređenja ponuđača osiguranja i polisa osiguranja, otkriva najnovije istraživanje Fuel Cyclea, jer danas chat botovi i alati za poređenje cijena čine proces lakšim nego ikad prije. Za auto, imovinska, zdravstvena i životna osiguranja, ispitanici su rekli da su proveli prosječno 0 - 3 sata istražujući ponuđače usluga te su razmotrili između 0 i 4 različitih ponuđača prije konačnog izbora.

Rezultat toga je da i osiguravač i posrednik moraju shvatiti da je danas proces kupovine brz te bi trebali osigurati "dobru pozicioniranost“ pri web pretraživanju. Ključno je da posrednici više ne mogu gledati online prisutnost kao nešto što je "lijepo imati", već kao prvu dodirnu točku koju će imati sa svojim klijentima, navodi istraživanje.

"Brokeri moraju najprije shvatiti da je njihovo znanje i mudrost u vezi s osiguranjem nešto što će uvijek biti korisno klijentu", rekao je Nick Chadwick, viši istraživač u Fuel Cycleu za Insurance Business. "S više potrošača koji žele kupiti online osiguranje, biće važno da agenti traže dodatne mogućnosti da bi svoje znanje dijelili izvan tradicionalnih metoda, poput ličnih razgovora ili putem telefona", kazao je.

U dobi "informisanog kupca", posrednici moraju više početi gledati svoju ulogu kao savjetodavnu, i shvatiti da sve češće oni više nisu prva dodirna tačka na putu osiguranja kupca. "Agenti moraju biti otvoreni za obavljanje većeg broja svojih poslova online. To uključuje prisutnost na društvenim mrežama i pružanje mrežnih konsultacija putem mobilnih aplikacija i chat botova", rekao je Chadwick.

"Nove nadolazeće generacije obilježene su kao netradicionalne - niže stope vjenčanja, stambenog vlasništva, itd., ali su s druge strane duboko povezane sa svojim pametnim telefonima te je važno da se uvijek sjetite ovih činjenica kada radite s kupcima osiguranja 'novog doba'“.

svijetosiguranja.hr