Munich Re: Rezultati za 2017. godinu pod uticajem vremenskih nepogoda

Munich ReKatastrofalna sezona oluja koja je prošle jeseni prouzrokovala velike štete u SAD-u i na Karibima, ostavila je velik trag i na dobiti Munich Rea za 2017. godinu.

 

Veći gubici koji proizlaze iz uragana Harvey, Irma i Marije (ukupno 2,7 milijardi evra) „otkinuli“ su 85% dobiti ovog reosiguravajućeg diva. Firma je za 2017. godinu najavila "malu dobit" od 392 miliona evra (486 miliona američkih dolara), što je znatno smanjenje od 2,6 milijardi evra (3,2 milijarde dolara) prethodne godine.

Uprkos tako izazovnoj godini, iz Munich Rea kažu da je "dividenda pouzdana zahvaljujući kapitalnoj snazi firme" te da će nastaviti isplaćivati dividendu od 8,60 evra po akciji, uz suglasnost nadzornog odbora te nakon generalnog godišnjeg sastanka. Kapitalni položaj reosiguranja također je ostao prilično stabilan, s odnosom kapitala koji je blago pao sa 242 posto na 240 posto. CFO Jörg Schneider je rekao: "Zahvaljujući našoj snazi kapitala, uspjeli smo izdržati visoke gubitke od prirodnih katastrofa."

Međutim, povrat kapitala firme pao je s 8,1 posto na 1,3 posto. Kombinovani odnos za reosiguranje bio je 114,1 posto u odnosu na 95,7 posto u 2016. godini, dok je reosiguranje imalo samo 120 miliona evra neto dobiti od reosiguranja, za razliku od 2,5 milijardi evra prethodne godine. Mnogo je više pozitivnih stavova za glavnu osiguravajuću firmu Munich Rea, ERGO, gdje je dobit porasla s 41 miliona evra na 273 miliona evra u jednoj godini. ERGO je postigao međunarodni kombinovani odnos od 95,3 posto i zaračunatu bruto premiju od 17,5 milijardi evra u 2017. godini.

Uprkos izazovnoj godini u cjelini, Schneider ostaje pozitivan te ističe: "2018. godine nastavićemo s digitalnom transformacijom Munich Rea, ali također i iskoristiti mogućnosti za profitabilan rast u tradicionalnom poslovanju. Cijene reosiguranja blago su poboljšane u velikim dijelovima tržišta tokom obnove u januaru, te će vjerojatno ojačati u nadolazećim krugovima obnove."

svijetosiguranja