FBiH: GRAWE namjerava pripojiti VGT osiguranje

GRAWE logo 2Nakon što je Bosna Sunce osiguranje pripojilo Zovko osiguranje, i GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo će krenuti istim putem. Ova podružnica autrijskog osiguranja, koja je ranije preuzela VGT osiguranje, namjerava pripojiti visočko osiguravajuće društvo.

 

To proizilazi iz mišljenja o pripajanju koje je GRAWE osiguranje zatražilo od Konkurencijskog vijeća BiH u smislu obaveze prijave koncentracije.

VGT zaključno sa oktobrom ove godine ima tržišni udio u BiH od 2,27%, a GRAWE osiguranje 5,91 posto, što znači da bi tržišni udio društva nakon pripajanja mogao premašiti 8 posto, čime bi se ovo osiguranje mogao pridružiti vodećim igračima na tržištu - BSO, Euroherc, UNIQA i Sarajevo osiguranju.

VGT osiguranje je u silaznom trendu, bruto premija bilježi pad od -39.89% za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, dok GRAWE osiguranje "vozi" u suprotnom smjeru - ima rast od 29,80% u istom periodu.

Kad je riječ o trećoj akviziciji u oblasti osiguranja, preuzimanju Merkura od VIG-a, Merkur BH osiguranje nastaviće poslovati samostalno, potvrdila je portalu Indikator.ba Sabina Mujanović, direktorica društva.

SEEbiz