Allianz: Prirodne katastrofe i američka porezna reforma prigušile dobit u 2017

AllianzNjemačko osiguranje Allianz objavilo je u petak da je u 2017. godini ostvario manju neto dobit zbog niza prirodnih katastrofa, a među poteškoćama u poslovanju pred kraj godine izdvojili su i američku poresku reformu.

Prošlu je godinu Allianz zaključio s 2,3 posto manjom neto dobiti, od 6,8 milijardi evra. Samo u četvrtom kvartalu neto dobit potonula je 22 posto, pritisnuta jednokratnim troškom povezanim s američkom poreskom reformom i prodajom njemačke regionalne banke.

Prihodi su im u 2017. porasli tri posto, na 126,1 milijardu evra.

Operativna dobit zadržala se na nivou prethodne godine i iznosila je 11,1 milijardu evra.

U odjelu osiguranja imovine i osiguranja od nesretnog slučaja operativna dobit potonula je 7,5 posto, na pet milijardi evra.

U Allianzu navode da su ih šumski požari u Kaliforniji, uragani Harvey, Irma i Maria, oluje u Europi i ostale katastrofe stajali 1,1 milijardu evra, odnosno 400 miliona evra više nego što su isplatili za štete od prirodnih kastastrofa u godini ranije.

Godina 2017. bila je "najskuplja godina u istoriji sektora osiguranja kada su u pitanju prirodne kastastrofe", konstatovao je izvršni direktor Allianza Oliver Baete.

Ostali su sektori ostvarili bolje rezultate, uključujući sektor životnog i zdravstvenog osiguranja i sektor za upravljanje imovinom čija je operativna dobit porasla.

Prošle su godine tako sektor za upravljanje imovinom i američki ogranak Pimco zabilježili priliv u visini rekordnih 150 milijardi evra, čime je ukupna vrijednost imovine povjerene na upravljanje dosegla 1.450 milijardi evra.

U ovoj godini u Allianzu ciljaju na isti iznos operativne dobiti koji su ostvarili i prošle godine i pretprošle godine, od 11,1 milijardu evra, plus minus 500 miliona evra, kazao je finansijski direktor Giulio Terzariol.

U planu im je i program otkupa dionica u vrijednosti dvije milijarde evra, nakon što su ih prošle godine već otkupili u vrijednosti tri milijarde.

SEEbiz