Swiss Re: Troškovi prirodnih katastrofa srezali dobit u 2017.

swiss reNagli skok finansijskih troškova prirodnih katastrofa znatno je smanjio dobit švicarskog reosiguravača Swiss Rea u prošloj godini, pokazuje poslovni izvještaj.

 

Kombinovana procijenjena potraživanja povezana s katastrofama poput onih koje su prouzrokovali ciklon Debbie u Australiji, uragani Harvey, Irma i Maria u regiji Atlantika, potresi u Meksiku i požari u Kaliforniji dostigli su u 2017. godini 4,7 milijardi dolara.

Zbog tih je potraživanja dobit Swiss Rea u prošloj godini potonula 91 posto, na 331 milion dolara.

"Godina 2017. nedsumnjivo je bila izazovna za sektor osiguranja - pa i za Swiss Re", kazao je prema saopštenju o poslovnim rezultatima izvršni direktor švicarske firme Christian Mumenthaler.

"Vjerujemo da su prognoze za sektor unatoč tome danas pozitivnije nego što su bile u protekle četiri godine. Na naše bi poslovanje povoljno trebale uticati promjene u tržišnom okruženju, poput prilagođavanja cijena osiguranja imovine i osiguranja od nesretnih slučajeva, te povećanje kamatnih stopa", dodaje Mumenthaler.

"Katastrofe dodatno podsjećaju na relevantnost velikih globalnih reosiguravača i na njihovu ulogu u rješavanju velikog jaza u svijetu kada je u pitanju zaštita kroz osiguranje", naglašava čelnik švicarske firme.

Swiss Re pregovara o prodaji manjinskog udjela japanskom Softbanku.

SEEbiz