RS: Tržište vapi za agentima osiguranja

Republika Srpska flagBudući srednjoškolci u Srpskoj od iduće školske godine imaće priliku da se školuju za novo zvanje, ukoliko inicijativa za uvođenje smjera službenik za osiguranje u ekonomskim školama dobije podršku resornog ministarstva.Tržište vapi za agentima osiguranja.

Inicijativu za uvođenje ovog četvorogodišnjeg smjera, kao novog zanimanja u srednjem obrazovanju u RS prije desetak dana pokrenula je prijedorska Ugostiteljsko-ekonomska škola zbog, kako kažu, sve izraženijih potreba tržišta rada i interesa đaka.

Direktor ove škole Valentina Sovilj ističe da su prijedlog uputili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, te da očekuju pozitivno mišljenje.

–Inicijativu smo pokrenuli na osnovu podatka da je u BiH tokom 2015. godine na berzi rada službenik osiguranja ili agent osiguranja, bilo jedno od najtraženijih zanimanja. Takođe smo osjetili da nam je struka trgovina, pravo i ekonomija osiromašila u vezi sa pitanjem ponude zanimanja – navela je Soviljeva. Istakla je da imaju potreban nastavni kadar i da ne bi morali angažovati nove profesore.

Prema njenim riječima, druge srodne škole u Srpskoj slažu se da je potrebno obogatiti ponudu ovim zanimanjem, kao što je urađeno u Srbiji.

–Ako dobijemo saglasnost ministarstva, pristupićemo izradi prijedloga nastavnog plana i programa, a od sljedeće školske godine bi smjer trebao biti uveden – rekla je ona.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da im je resorno ministarstvo proslijedilo inicijativu i da će oni do kraja sedmice dati mišljenje o ovoj temi.

–Vjerujemo da će naše mišljenje biti pozitivno. Lično smatram da postoji opravdanost – rekao je Damjanović i naveo da je najvažnije da škole imaju dovoljno nastavnog kadra koji bi izvodio nastavu. Damjanović je objasnio da će i druge škole u RS imati priliku da uvedu ovo zanimanje.

–Svaka škola na nivou lokalne zajednice treba da ocijeni potrebe privrednika i interes đaka i samostalno donese odluku da li će školovati ovaj kadar – rekao je on.

Direktor Ekonomske škole u Bijeljini Duško Đurić pozdravlja ovu inicijativu i navodi da je u Semberiji posljednjih godina došlo do ekspanzije u sektoru osiguranja, te da postoji realna potreba za školovanje ovog kadra.

–To je vrlo dobra ideja i siguran sam da među đacima u Bijeljini postoji interesovanje za to zanimanje. Ukoliko resorno ministarstvo da saglasnost u narednom periodu ćemo sprovesti anketiranje privrednika i lokalne zajednice i donijeti odluku o uvođenju novog smjera – rekao je Đurić.

Predsjednik aktiva direktora srednjih škola Doboj Vasiljević Spasoje ističe da je za uvođenje svakog novog zanimanja najvažniji glas poslodavaca.

–Kolege su naišle na visok nivo empatije kod poslodavaca kad je u pitanju novo zanimanje. Čeka se odluka ministarstva, pa ćemo vidjeti šta dalje – rekao je Vasiljević.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS  Milomir Durmić pozdravio je inicijativu prijedorske škole.

–Osiguravajuća društva su do sada za taj posao morala obučavati radnike raznih profila srednjoškolske struke. Da je tržištu rada to zanimanje potrebno govori činjenica da Agencija za osiguranje dva puta godišnje vrši sertifikaciju i obuku ljudi koji žele da rade u osiguravajućim društvima – kaže Durmić.

Zavod za zapošljavanje

U Zavodu za zapošljavanje RS ističu da na evidenciji nemaju kadra koje škole žele školovati od iduće školske godine.

–Pregledom prijavljenih lica u trećem i četvrtom stepenu srednje stručne škole ustanovili smo da nemamo evidentiranih lica sa zanimanjem službenik za osiguranje – istakli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

capital.ba