HR: Erste osiguranje VIG se pripaja Wiener osiguranju

vigVIG (Vienna Insurance Group) odlučio je Wiener osiguranju VIG pripojiti društvo Erste osiguranje VIG krajem aprila 2018. godine, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga.

Proširenje poslovanja banko osiguranja jedan je od strateških ciljeva Vienna Insurance Group u sklopu programa upravljanja - Agenda 2020, koji je usredotočen na optimizaciju proizvoda i prodaje. U skladu s tim donesena je odluka da se maksimalno iskoriste pogodnosti za klijente, Erste banku i osiguranje povezivanjem resursa i nadležnosti dviju firmi. 

VIG je na hrvatsko tržište ušao 1999. godine, a kanal banko osiguranja pokrenuo 2005. godine u saradnji s partnerom Erste Group. Strateško partnerstvo VIG-a i Erste Grupe u proteklih je 12 godina raslo i jačalo na obostranu korist. Brend Wiener osiguranja dobro je poznat klijentima Erste banke kroz dosadašnju saradnju u programima neživotnih osiguranja.

"Spajanje resursa i stručnosti oba društva donijeće velike pogodnosti za klijente, banku i osiguranje," izjavila je predsjednica Uprave Vienna Insurance Group Elisabeth Stadler.

Kroz obje kompanije kćeri, VIG zauzima četvrto mjesto na tržištu osiguranja u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 8,5%. Srednjoročni cilj VIG-a je u Hrvatskoj zauzeti tržišni udio od minimalno 10%.

U prva tri tromjesečja 2017. godine, Wiener osiguranje i Erste osiguranje imale su zbrojeno premiju od oko 585,8 miliona kuna i ukupnu dobit od oko 44,3 miliona kuna, dok je kombinovana kvota iznosila 99,3%. 

Slijedom izvrsnih finansijskih rezultata i visokog nivoa zadovoljstva klijenata, Wiener osiguranje VIG osvojilo je i prestižnu nagradu Zlatna kuna 2017. za najuspješnije osiguravajuće društvo u Hrvatskoj koju dodjeljuje Hrvatska privredna komora.

svijetosiguranja.hr