Allianz kupuje francuski Euler Hermes

AllianzNajveće njemačko osiguranje Allianz objavilo je u ponedjeljak da planira za oko 1,85 milijardi evra kupiti akcije francuske kompanije za osiguranje kredita Euler Hermes koje još nisu u njegovom vlasništvu.

 

Iz Allianza su naveli da su sklopili sporazum o kupovini 11,3 posto akcija Euler Hermesa po cijeni od 122 evra po akciji u gotovini, čime se njihov udio u francuskoj kompaniji povećava na 74,3 posto.

Namjeravaju također objaviti javnu ponudu za preostale akcije, uz izuzetak onih trezorskih i to po istoj cijeni. Cijena od 122 evra viša je za 21 posto u odnosu onu zabilježenu u vrijeme zatvaranja tržišta na kraju prošle sedmice.

"Povećanje vlasničkog udjela u Euleru Hermesu logičan je korak za Allianz kojim se kapital raspoređuje u strateška poduzeća sa solidnim poslovnim rezultatima. Također se jača položaj na osnovnim matičnim tržištima, te konkretno na području osiguranja imovine te žrtava", navodi se u saopštenju njemačkog osiguranja.

Sporazumom bi se dobit grupe po akciji odmah povećala oko jedan posto dok bi se faktor solventnosti smanjio za četiri postotna boda, navode u Allianzu.

Iz Euler Hermesa su u odvojenom izvještaju najavili sastanak nadzornog odbora za kraj decembra kako bi se utvrdilo službeno mišljenje o Allianzovoj ponudi.

Analitičari Kepler Cheuvreuxa preporučili su akcionarima francuske kompanije da prihvate ponudu njemačkog diva. Ujedno su povećalii ciljanu cijenu njezinih akcija s 97 na 122 evra.

Hina