Swiss Re: Osigurani gubici od tri uragana i dva potresa u Meksiku oko 95 mlrd. dolara

swiss reUkupni osigurani gubici prouzrokovani ovogodišnjim uraganima Harvey, Irma i Maria te potresima u Meksiku dostiće približno 95 milijardi dolara, procijenili su u reosiguravajućem divu Swiss Reu.

 

Reosiguranje sa sjedištem u Zuerichu procijenilo je također da će njegovi odštetni zahtjevi prije oporezivanja, povezani s tri uraga i dva potresa, u trećem kvartalu iznositi 3,6 milijardi dolara, odnosno 3,05 milijardi evra.

Iz švicarske kompanije pritom upozoravaju da te procjene uključuju viši stepen neizvjesnosti no što je uobičajeno i da će ih možda morati postupno prilagođavati kako bude odmicao proces procjene odštetnih zahtjeva.

"Najnovije prirodne katastrofe ekstremno su snažne", naglasio je izvršni direktor Christian Mumenthaler.

Uragan Harvey krajem avgusta obrušio se na američku saveznu državu Teksas i dijelove savezne države Louisiane, izazvavši goleme štete na nekretninama i paraliziravši grad Houston snažnim poplavama.

U septembru se pak uragan Irma obrušio na Floridu dok je uragan Maria poharao Portoriko.

Meksiko su u istom mjesecu pogodila dva snažna potresa u kojima su smrtno stradale stotine ljudi.

"Swiss Re procjenjuje da će ukupni osigurani gubici industrije, prouzrokovani ovim događajima, približno iznositi 95 milijardi dolara", navodi se u saopštenju ovog reosiguranja.

SEEbiz