Munich Re: Očekujemo gubitak u trećem kvartalu zbog šteta od uragana

Munich ReReosiguranje Munich Re objavilo je u četvrtak da će u trećem tromjesečju poslovati s gubitkom zbog pokrivanja šteta koje su u pojedinim dijelovima SAD-a i na Karibima prouzrokovali uragani Harvey, Irma i Maria.

Iz njemačke su kompanije izjavili da u trećem tromjesečju očekuju gubitak od 1,4 milijarde evra zbog velikih troškova povezanih s pokrivanjem velikih šteta.

"Prema važećim procjenama koje još uvijek uključuju veliku dozu neizvjesnosti Munich Re očekuje štete od ukupno 2,7 milijardi evra nakon retrocesije posljedica tri uragana", navodi se u saopštenju Munich Rea, a prenosi BBC.

"Ako se uzmu u obzir i troškovi drugih prirodnih katastrofa, posebno potresa u Meksiku, i šteta koje je prouzrokovao čovjek, ukupni rashod povezan s pokrivanjem velikih šteta iznosiće u trećem tromjesečju 3,2 milijarde evra", dodaju.

"Veliki gubici zbog prirodnih katastrofa dio su našeg posla. Našim ćemo klijentima i dalje nuditi punu uslugu reosiguranja", ističe financijski direktor njemačke kompanije Joerg Schneider.

U cijeloj godini kompanija bi zbog potraživanja trebala ostvariti "malu" dobit.

Uragani su pogodili i poslovne rezultate drugih osiguravajućih društava.

Tako je švicarski Zurich Insurance u ovom mjesecu objavio da će zbog tri uragana u trećem tromjesečju bilježiti oko 700 miliona dolara potraživanja dok bi štete trebale iznositi oko 620 miliona dolara.

U Swiss Re-u procjenjuju potraživanja povezana s uraganima i potresima u Meksiku na 3,6 milijardi dolara.

SEEbiz