RS: Goran Račić na čelu UO Agencije za osiguranje RS

Republika Srpska flag

Nakon skoro dvije godine rada u nepotpunom sastavu u Upravni odbor Agencije za osiguranje RS imenovani su Goran Račić, Boško Mekinjić i Ranko Mijić. Njihovo imenovanje prošlo je nezapaženo u javnosti jer je odluka donesena kasno noću na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Račić, koji je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, imenovan je na mjesto predsjednika, dok su Mijić i Mekinjić novi članovi UO. Mijić je član Demokratskog narodnog saveza i bivši direktor filijale UniCredit banke u Prijedoru, dok je Mekinjić direktor „Komercijalne banke“ Banjaluka.

Zanimljivo da su Račić i Mijić izabrani iz drugoj pokušaja, jer na prošlogodišnjem glasanju u Narodnoj skupštini nisu dobili dovoljan broj glasova.

Kako je biranje članova UO AZORS bilo fantomsko, a odluku još nije objavio ni Službeni glasnik RS, direktor Agencije Slaven Dujaković kaže da je za imenovanja nezvanično čuo.

„To što ste vi čuli i ja sam čuo. Niti znam da je izglasano niti šta se dogodilo. U Službenom glasniku nema objave, a meni nije stigla ni skupštinska odluka. Dosad je UO činili Nikola Vojvodić, Darko Radić i Boris Dmitrašinović“, kazao je Dujaković.

S druge strane, Račić je već obaviješten, ali o novim koracima razgovaraće tek nakon objave odluke u Službenom glasniku.

„Tek nakon što bude ozvaničeno, pozvaću direktore i druge članove Upravnog odbora Agencije za osiguranje“, kazao je Račić.

Upravo krnji sastav Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS budio je sumnju u zakonitost njegovih odluka i dodatno urušio već poljuljano povjerenje u finansijski sektor RS.

Za vrijeme dok je UO radio u znatno manjem sastavu, na tržištu osiguranja bilo je turbulentno, a posebno u „Krajina osiguranju“ u kojem je tek u maju ukinuta prinudna uprava.

Za to vrijeme i Vlada RS se prema ovom problemu prilično pasivno odnosila, pa je izbjegavala da NSRS predloži imena koja će činiti UO.

Dosadašnjim članovima UO, Vojvodiću i Radiću, mandat ističe u septembru naredne godine, dok je Dmitrašinoviću petogodišnji mandat istekao još 2015. godine, ali funkciju obavlja do imenovanja novih članova.

Mjesto predsjednika UO Agencije ostalo je upražnjeno još nakon smrti Branke Bodrože, a u međuvremenu, Srđan Šuput je imenovan za direktora „Wiener osiguranja“ i zbog sukoba interesa je napustio Agenciju.

Iako je Ministarstvo finansija RS još krajem 2015. godine raspisalo konkurs za izbor predsjednika i jednog člana UO Agencije oni nisu izabrani jer je za Račića i Mijića glasalo 40 narodnih poslanika, odnosno dva manje od potrebne većine.

Predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS i direktor „Drina osiguranja“ Milomir Durmić ističe da se na tržištu osiguranje nije primijetilo da Agencija za osiguranje nije mogla da radi svoj posao jer je svih prethodnih godina imala nepotpun Upravni odbor.

capital.ba