Austrija: VIG kupio Merkur osiguranje u BiH

vig

VIG (Vienna Insurance Group) iz Beča, u čijem vlasništvu se nalazi „Wiener osiguranje VIG“ Banjaluka, kupio je danas „Merkur osiguranje“ u BiH, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

 

Sporazum o kupovini „Merkur osiguranja“ u BiH potpisan je danas, a ova transakcija treba da bude odobrena i od nadležnih tijela u BiH.

Kako saznajemo „Wiener“ i „Merkur“ nastaviće da posluju samostalno, odnosno kao dva odvojena pravna lica.

„Merkur osiguranje“ osnovano je 2003. godine sa sjedištem u Sarajevu. Proizvodni portfolio ovog društva uglavnom obuhvata životno osiguranje.

Društvo je u 2016. godini imalo bruto priznatu premiju od oko 14 milona evra. Ima 4,4 odsto tržišnog udjela u BiH, ali je mnogo više zastupljena kada su u pitanju životna osiguranja i čini oko 21 odsto tržišta životnih osiguranja. „Merkur“ trenutno zapošljava 75 radnika.

“Kupovina „Merkura“ pomoći će nam da postignemo naš cilj proširenja portfelja proizvoda kako bismo uključili segment životnog osiguranja. Naše postojeće društvo u BiH do sada je prvenstveno bilo usmjereno na neživotno osiguranje. Takođe, ovom kupovinom dobićemo i dragocjenu menadžersku stručnost i značajno jačati našu prisutnost na tržištu BiH. Naš udio na tržištu gotovo će se udvostručiti, a mi ćemo poboljšati naš regionalni profil, jer ćemo biti prisutni u FBiH“, rekao je predstavnik VIG-a.

Sa Wiener osiguranjem, čije je sjedište u Banjaluci, VIG je prisutan u Republici Srpskoj od 2011. godine.

Wiener osiguranje je u 2016. godini ostvario bruto priznatu premiju od oko 16 miliona evra, dok njegov tržišni udio čini oko pet odsto.

capital.ba