RS: UO Agencije za osiguranje RS od sutra kompletan

Republika Srpska flag

Konstitutivna sjednica novog Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS, u koji su imenovani Goran Račić, Boško Mekinjić i Ranko Mijić, biće održana sutra, samo dan nakon što je odluka Narodne skupštine RS, objavljena u Službenom glasniku RS, postala pravosnažna, saznaje portal CAPITAL.

 

Informaciju je za našu redakciju potvrdio Račić, koji je na čelu novog UO, ali prve korake uprave nije želio da otkriva.

„Čuo sam se sa svim članovima UO i direktorom Dujakovićem i nakon ove sjednice sve će ići po procedurama“, kazao je Račić.

Dujaković, s druge strane, naglašava da je pred novom upravom mnogo posla, s obzirom na to da je UO dvije godine radio u krnjem sastavu.

„Agencija ima dosta pravilnika koje bi trebalo da usvoji. Ti pravilnici su veoma važni za poslovanje osiguravajućih društava, ali i za novi Evropski dobrovoljni penzijski fond“, istakao je Dujaković.

Nakon skoro dvije godine rada u nepotpunom sastavu, Narodna skupština RS 18. oktobra je, kasno noću, izabrala novog predsjednika i članove UO AZO RS. Dujaković je tada za CAPITAL potvrdio da je za imenovanja nezvanično čuo.

Račić, koji je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, imenovan je na mjesto predsjednika, dok su Mijić i Mekinjić novi članovi UO. Mijić je član Demokratskog narodnog saveza i bivši direktor filijale UniCredit banke u Prijedoru, dok je Mekinjić direktor „Komercijalne banke“ Banjaluka.

Iako je Ministarstvo finansija RS još krajem 2015. godine raspisalo konkurs za izbor predsjednika i jednog člana UO Agencije, zanimljivo da su Račić i Mijić tek sada izabrani, dakle, iz drugog pokušaja. Prošle godine za njih je glasalo 40 narodnih poslanika, odnosno dva manje od potrebne većine.

Sumnja u zakonitost odluka krnjeg UO

Upravo krnji sastav Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS budio je sumnju u zakonitost njegovih odluka i dodatno urušio već poljuljano povjerenje u finansijski sektor RS.

U vrijeme dok je UO radio u znatno manjem sastavu, na tržištu osiguranja bilo je turbulentno, a posebno u „Krajina osiguranju“ u kojem je tek u maju ukinuta prinudna uprava.

Za to vrijeme i Vlada RS se prema ovom problemu prilično pasivno odnosila, pa je izbjegavala da NSRS predloži imena koja će činiti UO.

Dosadašnjim članovima UO, Nikoli Vojvodiću i Darku Radiću, mandat ističe u septembru naredne godine, dok je Borisu Dmitrašinoviću petogodišnji mandat istekao još 2015. godine, ali funkciju obavlja do imenovanja novih članova.

Mjesto predsjednika UO Agencije ostalo je upražnjeno još nakon smrti Branke Bodrože, a u međuvremenu, Srđan Šuput je imenovan za direktora „Wiener osiguranja“ i zbog sukoba interesa je napustio Agenciju.

capital.ba