Kina: Anbang Insurance i HNA Group razmatrale preuzimanje Allianza

cnKineske kompanije Anbang Insurance i HNA Group odvojeno su razmatrale kupovinu djela u njemačkoj osiguravajućoj kući Allianz u sklopu plana stvaranja globalnog finansijskog diva, saznaje Reuters od upućenih izvora.

Konglomerati su razmišljali o kupovini većinskog djela u petoj po veličini svjetskoj osiguravajućoj kompaniji, čija tržišna vrijednost prelazi 95 milijardi dolara, a HNA Group je bio spreman kupiti i manjinski dio, saopštile su dvije osobe koje su bile uključene u razgovore, a zbog osjetljivosti teme su željele ostati anonimne.

Razgovori su vođeni odvojeno i nisu rezultirali konkretnim ponudama, a prekinuti su ove godine zbog očekivanih regulatornih prepreka u Njemačkoj i Kini i zbog slabog interesa rukovodstva Allianza, navode izvori.

Mala je vjerovatnoća da bi se planovi u skoroj budućnosti mogli ponovno naći na dnevnom redu, smatra jedan od izvora.

Predstavnici Allianza, Anbanga i HNA Groupe odbili su komentarisati bilo šta za Reuters.

Ponuda za kupovinu kontrolnog paketa u Allianzu naišla bi na političke i regulatorne prepreke, s obzirom da je kompanija potporni stub njemačke privrede, da drži ogroman iznos kapitala i važna je za isplatu penzija.

Iako razgovori nisu dugo potrajali, planovi o mogućim odvojenim ponudama za Allianz pokazuju da među kineskim konglomeratima, uključujući Anbang i HNA Groupu, postoji ambicija o stvaranju globalnog carstva putem velikih akvizicija finansiranih zaduživanjem.

Brojne inostrane transakcije rezultirale su pojačanim oprezom kineskih regulatora prema inostranim akvizicijama kineskih kompanija, u rasponu od fudbalskih klubova do filmskih studija. Pod lupom su se tako našle akvizicije kompanija kao što su Anbang, HNA Group, Fosun i Dalian Wanda.

Vlada u Pekingu pooštrila je proteklih mjeseci ograničenja za inostrane akvizicije, pritom apelujući na domaće banke da smanje kreditiranje zahvaljujući kojem je vrijednost inostranih akvizicija kineskih kompanija u prošloj godini dostigla rekordnih 221 milijardu dolara.

Reuters