Svijet: Najneobičnija osiguravajuća pokrića

GlobeKo i kako je osigurao noge, glas, dlake na prsima, osmijeh, cigare, nos, vjenčanje, jezik i sl. pročitajte u sljedećem članku.

Iza svake individualne ponude mora stajati i aktuarski obračun koji uvažava sve rizike i načela osiguranja, a koji onda pokazuje može li se neki zahtjev uvažiti, odnosno zaista osigurati ono što korisnik želi.

Svi znamo za auto-osiguranja, životna, zdravstvena... Ali šta kažete na osiguranje dlaka na prsima? Ili osiguranje jezika probača kafe? Osiguranje od umiranja od smijeha? Ne šalimo se, ovo su stvarni zahtjevi upućeni osiguravajućim društvima. I ne samo to, osiguravajuća društva su ih i prihvatila.

Idemo dalje s pitanjima, ko ima razloga osigurati osmijeh zvijezde serije Ružna Betty, glumice Americe Ferrere na deset miliona dolara? Ili noge supermodela Heidi Klum na 2,2 miliona dolara? Odgovor je jednostavan - Aquafresh i Braun, proizvođač zubne paste i proizvođač proizvoda za brijanje nogu. Nije tajna da veliki proizvođači plaćaju poznatim osobama ogroman novac kako bi promovisali njihove proizvode, a takvu investiciju treba onda i osigurati, zar ne?

Godine 2004. Lloyd’s je kreirao polisu za pokrivanje gubitka dlaka na prsima pjevaču Tomu Jonesu jer je ovaj smatrao da bi drugačiji izgled njegovog poprsja mogao ugroziti njegovu karijeru. Polisa je vrijedila sedam miliona dolara.

Advokat iz Sjeverne Karoline kupio je kutiju skupih cigara i osigurao ih od poplave, oštećenja uslijed oluje, ali i od - požara. Nepotrebno je reći da je njegovo ulaganje ipak otišlo u dim u roku od mjesec dana – nakon čega je podnio zahtjev svom osiguranju jer su “cigare izgorile u nizu malih požara”.

Osiguranje je odbilo platiti, pretpostavljajući (tačno) da je čovjek sam popušio paket cigara. Sudija je međutim presudio da, budući da osiguranje nikada nije definisalo šta se smatra “neprihvatljivim” požarom, duguje mu 15.000 dolara za štetu. Osiguravajuće društvo je platilo potraživanje, ali tada je advokat uhapšen. Osuđen je na 24 mjeseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 24.000 USD za 24 slučaja požara i prevare osiguranja.

Ne tako davno, osiguranja vjenčanja mogla su se okvalifikovati kao neobična vrsta pokrića. No, ne više. Danas je svadbeno pokriće postalo uobičajeno, pogotovo jer je prosječna cijena vjenčanja u SAD-u narasla na 29.000 dolara.

Osiguranje da se ne kaže “ne” na vjenčanju

Osiguravajuća firma Fireman’s Fund osigurava vjenčanja od ranih 90-ih godina prošlog vijeka. Takva osiguranja štite nepovratne troškove, uključujući otkaz zbog ozbiljne bolesti, povrede, ekstremnih vremenskih uslova, problema s ugostiteljima. U međuvremenu su dodali i mogućnost osiguranja od promjene emocija, pokriće koje vrijedi i za mladu i mladoženju u slučaju da im partner kaže “ne” tokom ceremonije vjenčanja. Postoji čak i klauzula o pokrivanju troškova profesionalnog savjetovanja kako bi se ostavljenom pomoglo u popravljanju slomljenog srca.

Lloyd’s nudi poslodavcima osiguranje ukoliko njihova dva ili više zaposlenika osvoje jackpot na britanskoj nacionalnoj lutriji i odluče ne vratiti se na posao. Pokriće pomaže poslodavcu da zamijeni te radnike.

Holandski vinar Ilja Gort, vlasnik Chateau de la Gardea u Bordeauxu u Francuskoj, svojevremeno je osigurao nos na osam miliona dolara upravo putem Lloyd’sa, koji je prije toga osigurao mnoge jezike vinara. Zašto nos? Gort je tvrdio da mu nos može razlikovati milione različitih mirisa. Kao uslov ispunjavanja polise, Gortu je zabranjeno učestvovanje u zimskim sportovima, boksu ili udisanju dimova tokom požara. No, da jezik može imati zadnju riječ, barem u slučajevima kada je riječ o premijama, pokazuje primjer iz 2009. kada je glavni probač Costa Coffeea, Gennaro Pelliccia, osigurao svoj jezik na 14 miliona dolara. S obzirom na to da prosječan jezik ima 10.000 okusnih pupoljka, to je otprilike 1.400 dolara po pupoljku.

Ako se gitaristu Rolling Stonesa Keithu Richardsu zaglavi prst i ne može izvesti početni riff na “Start Me Up”, ima pravo na 1,5 miliona dolara Lloyd’sove polise osiguranja. Upravo slavni pjevači, glumci, ali i profesionalni sportisti najčešće osiguravaju svoje najbolje dijelove tijela kako bi se osigurali od događaja koji mogu preusmjeriti tok njihove karijere. Ili tako barem oni misle. Značajne polise za dijelove tijela svojevremeno su bile izvađene za fudbalera Davida Beckhama, glas Brucea Springsteena bio je osiguran na 6 miliona dolara, a frontmen grupe Kiss Gene Simmons osigurao je svoj poznati jezik na milion dolara.

Hollywood se s osiguranjima zbližio mnogo, mnogo ranije. Tako su osigurane noge Marlene Dietrich i struk Bette Davis, a jedan studio čak je platio polisu osiguranja koja im je garantovala isplatu u slučaju da se neka od glumica zaljubi i vjenča prije nego što im istekne ugovor. Bilo je slučajeva, početkom 20. vijeka, osiguranja u slučaju smrti od pretjeranog smijeha u filmovima.

Neke žene jednostavno znaju koliko vrijede određeni dijelovi njihovih tijela, poput pjevačice i glumice Jennifer Lopez, koja je osigurala svoju stražnjicu, ili Dolly Parton, koja je to isto učinila s grudima.

Možda se čini nevjerovatno, ali u SAD-u više od 20.000 ljudi plaća premiju osiguranja od otmice vanzemaljaca. Kako bi podstakli turizam, Tajland nudi osiguranje protiv nemira: 10.000 dolara po turistu.

svijetosiguranja.hr