Austrija: U prvoj polovini godine prepolovljena neto dobit UNIQA osiguranja

UNIQA osiguranjeAustrijska osiguravajuća kuća UNIQA zaključila je prvu polovinu godine s upola manjom neto dobiti zbog jednokratnih stavki povezanih sa stečajem italijanske banke koju su u međuvremenu prodali, a među dobrim rezultatima izdvaja se skok premija u inostranom poslovanju.

Neto dobit potonula je u prvoj polovini godine 54 posto u odnosu na isti period prošle godine, kliznuvši na 41,3 miliona evra. Kako su saopštili iz kompanije, razlog tome leži u troškovima jednokratnih stavki, povezanih s posrnućem partnerske Veneto banke u Italiji.

Iz UNIQA grupe izvjavili su početkom avgusta da će zbog stečaja Veneto banke morati platiti do 40 miliona evra kompaniji kojoj su je prodali budući da su im garantovali prihod.

U poslovnom izvještaju za prvu polovinu ove godine navode da im je dobit prije oporezivanja na godišnjem nivou porasla 10 posto, na 95,5 miliona evra.

Zaračunate bruto premije porasle su 6,6 posto, potaknute 23-postotnim rastom u inostranom poslovanju. U matičnoj su Austriji gotovo stagnirale, zabilježivši rast manji od jedan posto.

U cijeloj godini očekuju rast zaračunatih bruto premija "za minimalno tri posto". Napominju također da "uprkos šteti koju su u julu i avgustu napravile oluje" i dalje predviđaju blagi rast godišnje dobiti prije poreza.

SEEbiz