UNIQA: Rast bruto dobiti od 10,2% u prvih šest mjeseci godine

UNIQA osiguranjeUNIQA grupa ostvarila je rast zaračunate bruto premije od 6,6 posto u prvoj polovini 2017, a u skladu sa strategijom društvo je ostvarilo značajan rast u imovinskim osiguranjima, nezgodi te unit i index linked životnom osiguranju na području srednje i istočne Evrope.

 Zdravstveno osiguranje konstantno raste na nivou grupacije -  3,4 posto u prvih šest mjeseci godine, ističe se u izvještaju. Premija životnog osiguranja u UNIQA grupaciji je rasla 9,1 posto u odnosu na lani, dok je premija neživota povećana 6,4 posto. Investicijski prihodi grupacije su zbog nastavka trenda niskih kamatnih stopa pali 7,5 posto na 233,5 miliona evra.

"Na pravom smo putu: premijski volument, kombinovani odnos i odnos troškova razvijaju se pozitivno. U prvoj polovini 2017. ostvarili smo zadovoljavajuću zaradu prije poreza od 95,5 miliona evra - 10,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu", izjavio je Andreas Brandstetter, predsjednik uprave UNIQA grupe.

Konsolidovani profit grupe iznosio je 41,3 miliona evra i bio je 54,3 posto manji u odnosu na lani što predsjednik uprave Brandstetter povezuje s poslom prodaje italijanskih kompanija.

Za kraj 2017. godine UNQA i dalje očekuje da će zaračunata bruto premija na kraju 2017. godine rasti najmanje 3 posto, ističu u društvu.

osiguranje.hr