VIG: Najveći rast premije zabilježen u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj

vigVIG grupa ostvarila je 4,97 milijardi evra premije u prvoj polovini 2017. godine što predstavlja povećanje od oko 1% u poređenju s prethodnom godinom. Ovaj rezultat je i dalje pod uticajem pada životnih osiguranja s jednokratnim premijama (-24.4%). Kada bi se isključio uticaj te vrste osiguranja, povećanje premije bilo bi zadovoljavajućih 5,2%.

Bruto dobit je iznosila 220,5 miliona evra što je 9,6% više u odnosu na prvu polovinu 2016., dok je kombinovana kvota VIG grupe poboljšana na 96,9% u poređenju s istim periodom prošle godine kad je iznosila 97,9%.

Značajna povećanja premije zabilježena su u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Ostvareno je zadovoljavajuće povećanje premije od 7,3% u Poljskoj zbog rasta osiguranja motornih vozila te imovinskih i zdravstvenih osiguranja. Gruzija, Srbija i Bugarska bilježe dvocifrene stope rasta, a povećanje premija u baltičkim zemljama od 132% posljedica je konsolidacije akviziranih kompanija početkom ove godine. Najveća dobit unutar VIG grupe zabilježena je u Austriji te je iznosila 77,5 miliona evra, slijedi Češka sa 76,6 miliona evra, a na trećoj poziciji je Slovačka s 25,9 miliona evra dobiti.

Kada se radi o relativnom povećanju dobiti, najviše su se isticali Rumunija s rastom od 62,9% te Poljska s rastom od 58,4%. Ovaj je rast većinom rezultat mjera za dugoročno poboljšanje tržišta osiguranja vozila. U Hrvatskoj je dobit društava iznosila 4,3 miliona evra i bila je na istom nivou kao i prošle godine (uključuje Wiener osiguranje VIG i Erste osiguranje VIG).

U Srbiji je dobit iznosila 1,3 miliona evra, u Makedoniji 1,5 miliona evra, dok je u BiH zabilježen gubitak od 0,2 miliona evra. VIG i dalje nastavlja s razvojem usluge asistencije putem programa „Agenda 2020“ koji se fokusira na osnivanje vlastitih kompanija u tom području. Nova kompanija nedavno je osnovana u Rumuniji a ostale uspješno posluju već u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

SEEbiz