Svijet: Tehnološke promjene i kibernetički rizici najveći problemi u sektoru osiguranja

GlobePrema novom istraživanju osiguranja i stručnjaka za sektor, sposobnost globalnog sektora osiguranja da se suoči sa strukturalnim i tehnološkim promjenama najveći je rizik s kojim se susreće.

 

Najnovije istraživanje CSFI-a, Insurance Banana Skins 2017, koje je provedeno uz pomoć PwC-a, ispitalo je 836 davaoca usluga osiguranja i stručnjaka za sektor u 52 države, kako bi doznali što oni smatraju najvećim rizicima u sljedeće 2-3 godine.

Upravljanje promjenama na čelu je grupe rizika poslovanja koji su skočili na vrh ljestvice. Izvještaj izaziva zabrinutost za sposobnost industrije da se suoči sa impresivnim planom digitalizacije, novom konkurencijom, konsolidacijom i smanjenjem troškova s kojim se susreće, pogotovo zbog brzog nastajanja tehnologija koje bi mogle promijeniti tržišta osiguranja, kao što su samovozeći automobili, „internet stvari“ i umjetna inteligencija.

Kibernetički rizik na drugom je mjestu, pri čemu raste zabrinutost zbog napada na same pružaoce usluga osiguranja, kao i troškova preuzimanja rizika računarskog kriminala. Drugi faktori koji izazivaju zabrinutost uključuju primjerenost unutrašnjih tehnoloških sistema osiguranja i novu konkurenciju, pogotovo iz sektora „InsurTech“.

Sljedeća grupa rizika visoko na ljestvici su kamatne stope, uspješnost ulaganja i makroekonomski rizik, pokazuje da je zabrinutost oko ekonomske nestabilnosti i dalje velika. Iako su ispitanici potvrdili postojanje znakova rasta, povjerenje u oporavak nije pretjerano snažno zbog vrlo raznolikih razloga, kao što je usporavanje rasta u Kini, rizik od protekcionizma Trumpove ere i populizma u Europi. Utisak je da je rizik od političkih uplitanja snažno porastao. S druge strane, izlazak Britanije iz EU-a smatra se minimalnim izvorom rizika za osiguranja, pogotovo one koji ne posluju u UK.

Regulatorni rizik, koji je bio pri vrhu posljednja tri izdanja ovog istraživanja, ispao je iz prvih pet ove godine. To je uglavnom zbog toga što su se nedavne regulatorne promjene uklopile u normalno poslovanje (npr. Solvency II), premda troškovi i komplikovanost zakonskog okvira i dalje izazivaju zabrinutost.

Izvještaj pokazuje da sve brže raste zabrinutost za sposobnost ovog sektora da privuče i zadrži kadrove, pogotovo u svrhu savladavanja izazova digitalizacije. S druge strane, područje na kojem se rizik u osiguravajućim društvima smanjuje jest upravljanje i menadžment. Oboje su bili rizici visokog nivoa tokom finansijske krize, ali su se otad izrazito smanjili zahvaljujući inicijativama samog sektora i regulatornom pritisku.

Sve u svemu, klima za osiguranja postaje sve izazovnija, sudeći prema mišljenju ispitanika. Indeks rizika (tzv. Banana Skins Index) za 2017., koji mjeri nivo zabrinutosti u ovom sektoru, na rekordno je visokom nivou, a spremnost sektora za suočavanje s tim rizicima smanjio se od 2015. godine.  

David Lascelles, urednik istraživanja, rekao je: „Po prvi put u šest izdanja ovoga istraživanja, rizici poslovanja predstavljaju najveću prijetnju osiguranjima. Strukturne i tehnološke promjene u sektoru mogle bi preokrenuti tradicionalne poslovne modele. Osiguranja se u isto vrijeme bore s vrlo teškom privrednom klimom, što objašnjava zašto je aksioznost na najvišem nivou ikad.“

Mark Train, globalni lider PwC-a za rizike u sektoru osiguranja, tvrdi: „Izazovi i prilike koje donosi promjena naglašavaju izuzetnu važnost shvaćanja gdje najbolje možete dodati vrijednost, a zatim za te prioritete trebate biti nepokolebljivi u planiranju vremena za ulaganje i upravljanje. Ključni je dio strategije „fit for growth“ razlikovanje sposobnosti potrebnih za pokretanje rasta, „dobrih troškova“ namijenjenih ulaganju od lošeg poslovanja i neefikasnih aktivnosti te „loših troškova“ usmjerenih na sustizanje ili eliminaciju konkurencije.“

See.biz