Srbija: Radnici Takovo osiguranja tuže Jorgovanku Tabaković

Takovo osiguranje

Advokat Aleksandar Ilić je ispred 80 radnika likvidiranog Takovo osiguranja poslao otvoreno pismo guverneru NBS Jorgovanki Tabaković koje je dostavljeno i narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, Vladi Srbije i MUP-u sa pitanjima na koja prema njihovom mišljenju do sada nije odgovoreno.

 

Bivši radnici Takovo osiguranja u pismu postavljaju pitanje kako je moguće da kao glavni razlog za oduzimanje dozvole bude naveden nedostatak tehničkih rezervi, kada su one bile iznad proseka na tržištu. Oni takođe ističu da je guverner NBS potpisala međunarodni dokument u Meksiku po kome se svim društvima dozvoljava neispunjenost tehničkih rezervi od 10 odsto po čemu je Takovo osiguranje bilo u dozvoljenom minusu. Oni podsećaju i da je te 2014. godine kada je Takovu oduzeta dozvola ova kuća ostvarila dobit od 487 miliona dinara (četiri miliona evra).

Oni pitaju guvernera i da li znala da je Takovo osiguranje poslednjih 15 godina bilo uvek u vrhu po kvalitetu i brzini likvidiranih i isplaćenih šteta što su podaci koje je i sama NBS objavljivala.

Oni pitaju i da li je neko iz NBS znao da su šest meseci trajali pregovori sa nemačkom kompanijom ERGO o preuzimanju Takovo osiguranja i da li je ovo bio način da se spreči dolazak jake kompanije na tržište usled lobiranja konkurencije. Oni su zapitali i da li će guverner podneti ostavku ako se nakon likvidacije ustanovi da je likvidacioni ostatak veći od potrebnog kapitala ili garantne rezerve, na kraju čak preteći i krivičnom prijavom guvernerki.

Danas.rs