RS: Aura osiguranje jedino isplativo rizično ulaganje IRB-a

AURAOd uloženih desetina miliona KM u akcije i obveznice propale Bobar banke, Banke Srpske, Farmalenda, Kaldera Kompanije, Unis Derventa, OC Jahorina, Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske se očito isplatila samo dokapitalizacija banjalučkog Aura osiguranja.

Odjeljenje za upravljanje portfeljom IRB je 2010. godine ocijenilo da je ulaganje i u akcije Aure rizično, ali ipak je IRB, na osnovu zaključka odluke Vlade RS podržala njihovu emisiju nekumulativnih akcija sa dva miliona KM, što joj danas donosi profit.

IRB je postala vlasnik 50 odsto Aura, na osnovu čega je posljednjih šest godina dobila dividendu od 960.000 KM.

Aura osiguranje je prošle godina ostvarilo dobit 900.000 KM, te Akcijskom fondu i Fondu za restituciju Investicione razvojne banke isplatilo redovnu godišnju dividendu 160.000 KM.

Dividendu, kako kažu u Auri, a potvrđuju u IRB-u, isplaćuju redovno posljednjih šest godina.

“Pozitivno mišljenje revizora i pozitivno mišljenje vanjskog aktuara samo su potvrdili da poslujemo stabilno. Tehničke rezerve su konstantno pokrivene. Ukupna premija društva prošle godine za sve vidove neživotnog osiguranja iznosila je preko 12 miliona KM, što predstavlja rast od tri miliona KM ili više od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a što je ujedno i najveći godišnji rast premije od osnivanja društva”, kazao je direktor ovog osiguravajućeg društva Miodrag Čoprka.

U Auri tvrde da je služba za štete efikasnija, jer je efikasnost obrade povećana na 98,9 odsto, a štete isplaćuju stopostotno.

“Obnovili smo ugovore sa dva reosiguravača, jednim domaćim i jednim iz Srbije, tako da su pokriveni svi rizici koje preuzimamo. To nam je važno zbog saradnje s velikim klijentima”, naveo je Čoprka.

CAPITAL