Munich Re: Povećali kvartalnu dobit, prihodima od ulaganja kompenzovali isplatu velikih odšteta

Munich ReNjemački reosiguravajući div Munich Re objavio je da ima gotovo 30-postotni rast neto dobiti u prvom kvartalu zahvaljujući skoku prihoda od ulaganja kojim su kompenzovane velike isplate po odštetnim zahtjevima zbog prirodnih katastrofa.

Neto dobit Munich Rea u prvom je tromjesečju ove godine uvećana za 28,7 posto, na 554 miliona evra, pokazao je poslovni izvještaj grupe, koja osiguravačima pruža usluge osiguranja od rizika. Operativna odnosno osnovna dobit porasla je 31,2 posto, na 952 miliona evra.

"Ostvarili smo vrlo zadovoljavajuće kvartalne rezultate uprkos značajnom povećanju krupnijih šteta", kazao je u saopštenju finansijski direktor Joerg Schneider.

U prva tri mjeseca među najvećim prirodnim katastrofama bio je ciklon Debbie, koji je pogodio Australiju u martu i rezultirao odštetnim zahtjevima prema Munich Reu u visini oko 100 miliona evra.

Ukupni iznos odštetnih zahtjeva za velike štete, uključujući one koje je izazvao ljudski faktor i one prouzrokovane prirodnim katastrofama, u prva je tri mjeseca dostigao 403 miliona evra, što je četiri puta više nego godinu dana ranije.

U saopštenju Munich Rea ističu "neuobičajenu koncentraciju značajnih ali lokalnih slučajeva prirodnih katastrofa" u Sjedinjenim Državama.

Investicijski portfelj 'težak' preko 220 milijardi evra donio je Munich Reu prihode u iznosu približno 2,2 milijarde evra, odnosno 36,8 posto veće u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Tim prihodima kompenzovane su velike isplate za naknadu šteta izazvanih prirodnim katastrofama.

Poput ostalih finansijskih kompanija, Munich Re također upozorava da mu profitabilnost prigušuju aktualne, rekordno niske kamatne stope od kojih zasad ne odustaju u Evropskoj centralnoj banci (ECB).

U kompaniji ujedno potvrđuju važeću procjenu očekivane godišnje neto dobiti od 2 do 2,4 milijarde evra, uz očekivanu bruto zaračunatu premiju, što je ekvivalentno prihodima u osiguravajućem sektoru, u rasponu od 48 do 50 milijardi evra u 2017.

SEEbiz