BiH: Vojnici nisu osigurani, državi se isplati da bude tužena

BiH flag 2Činjenicu da vojnici nisu osigurani od povreda na radnom mjestu ogolio je slučaj pogibije dvojice vojnika u Rajlovcu. U dokumentima Ministarstva odbrane stoji da su Armin Salkić i Nedeljko Radić ubijeni na radnom mjestu, tokom dežurstva, a u rubrici osiguranje stoji Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

To u suštini ne znači ništa, jer Ministarstvo odbrane ne uplaćuje vojnicima dodatno osiguranje, koje bi ih štitilo od eventualnih povreda na radu.

- Tužila sam Ministarstvo odbrane jer vojska nije bila osigurana od nesreće ili povrede na poslu. Dobila sam odgovor koji nije u moju korist. Advokat je uložio žalbu, i vidjet ćemo koji će odgovor sada biti - kaže Alisa Lier supruga ubijenog Nedeljka Radića.

Jedini koji su trajno osigurani od povreda na radu su demineri. Na pitanje zašto to nije slučaj i sa vojnicima iz Ministarstva odbrane su odgovorili da se na osiguranju pripadnika Oružanih snaga radilo tokom 2007. godine, ali da je tada zajedno s Savjetom ministara i Kancelarijom za reviziju zauzet stav da ne postoji pravna osnova za kolektivno osiguranje pripadnika oružanih snaga.

Od 2007. godine do danas pripadnici MO i OS BiH nisu kolektivno osigurani izuzev pojedinaca i grupa koji učestvuju u mirovnim i operacijama podrške miru, za vrijeme dok operacija traje i kategorije deminera i pripadnika jedinice za uništenje NUS koji sudjeluju u realizaciji procesa razminiranja. U skladu sa važećim entitetskim propisima MO BiH, kao poslodavac, snosi sve troškove vezane za povrede koje su nastale u vezi s radom.

Prema službenim podacima, OS BiH broje oko 9.200 pripadnika. Ministarstvo odbrane je uvjerljivo najveći budžetski potrošač. Samo ove godine će potrošiti 285 miliona maraka, u odnosu na oko 950 miliona koliko iznosi cijeli budžet države.

Međutim, to nije dovoljno da bi se riješili svi problemi svakog pojedinačnog vojnika, kaže zamjenik ministra.

- Opet vam kažem neke specifične djelatnosti su dodatno osigurane, ali svi imaju zdravstveno osiguranje - priča Boris Jerinić zamjenik ministra odbrane BiH.

Međutim, zdravstveno osiguranje pokriva tek bolničke troškove, ali ne i odštetu zbog pretrpljenih ozljeda na poslu.

Kolektivno osiguranje za svoje radnike uplaćuju i skoro sve privatne firme, pa je čudno da to ne može najveće državno ministarstvo.

Upućeni kažu da je procjena Ministarstva odbrane da im se više isplati plaćanje odštete zaposlenicima koji su tužili državu i dobili na sudu, nego da godišnje izdvajaju veliku sumu za kolektivno osiguranje svakog zaposlenika. Za razliku od vojnika, kolektivno osiguranje imaju policajci u Kantonu Sarajevu i MUP RS.

N1