Srbija: Država vraća 40% od cijene osiguranja, a osigurano samo 10% obradivih površina

SrbijaIako zbog čestih vremenskih neprilika, koje su posljednjih godina u nekim dijelovima Srbije uništile gotovo cijeli urod u voćnjacima i prepolovile prinose na njivama, zbog čega proizvođači imaju velike štete, malo je onih koji osiguravaju usjeve i plodove.

Čak niti to što država vraća 40% od uloženog novca u osiguranje usjeva i plodova nije dovoljan motiv za zaključivanje osiguranja, javlja RTV. Samo 10% svih obradivih površina u Srbiji je osigurano, što je daleko od razvijenih zemalja. U osiguravajućim kućama kažu da upravo to što je proizvodnja neizvjesna treba biti motiv da se usjevi osiguraju. "Prije svega sigurnost, štite svoju investiciju, dobivaju osiguranu sumu ako bude štete, samim tim mirno spavaju i ne moraju gledati u nebo hoće li pasti grad, hoće li biti požara ili će se nešto dogoditi na njihovom usjevu ili plodu", kaže Saša Nestorov, iz jedne osiguravajuće kuće.

Sigurnost poljoprivredne proizvodnje tema je i lokalnih vlasti, na primjer Plandišta, gdje traže način da pomognu proizvođačima u osiguranju. "To je jako važno jer se mi u Plandištu dosta bavimo poljoprivredom. Imamo 13,5 hiljada hektara zemlje koja se licitira svake godine i jako malo ljudi koji osiguravaju usjeve. Važno je i što se država počela baviti osiguranjem i pomaže poljoprivrednicima", objašnjava Jovan Repac, predsjednik Opšine Plandište.

RTV