RS: Aggarwal izgubio spor – IRB zakazuje Skupštinu „Krajina osiguranja“

Krajina osiguranjeViši privredni sud u Banjaluci odbacio je žalbu „Krajina osiguranja“ na odluku prvostepenog suda kojim je ovom društvu naloženo da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara. Investiciono-razvojna banka (IRB) RS danas je ponovo uputila zahtjev „Krajini“ u kojem traži da se sjednica  održi 21. aprila, s ciljem razrješenja sadašnjih članova Upravnog odbora, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

 

Izvršni direktor IRB-a Darko Barašin potvrdio je informaciju CAPITAL-a i dodao  je IRB danas poslala novi dopis „Krajini“.

„Danas smo dobili rješenje suda kojim je odbačena žalba “Krajina osiguranja“ na prvostepeno rješenje i odmah smo uputili zahtjev društvu da sazove Skupštinu akcionara za 21. april i objavi poziv sa dnevnim redom“, rekao je Barašin za CAPITAL.

Kazao je i da je dnevni redi isti kao onaj koji su ranije predložili, odnosno da se na njemu nalaze tri tačke i to razrješenje i imenovanje novih članova UO te razmatranje Informacije o rezultatima vanredne uprave u ovom društvu.

IRB bi, kao najveći pojedinačni akcionar, na ovoj skupštini mogla da preuzme upravljanje „Krajina osiguranjem“ s obzirom na to da je Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila da su novi vlasnici društva Naveen Aggarwal i Gupta Neete djelovali zajedno pri kupovini te im je oduzela pravo glasa na Skupštini akcionara „Krajina osiguranja“ sve dok ne objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija društva.

U pozivu koji je ranije uputila „Krajini“ IRB je navelda da je cilj sazivanja vanredne sjednice Skupštine akcionara razrješenje postojećeg UO koji je svojim postupcima uticao na poslovanje društva i doveo ga u situaciju uvođenja vanredne uprave te imenovanje novog UO koji bi preuzeo rukovođenje društvom.

IRB je prvi zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine akcionara uputila kao najveći pojedinačni akcionar „Krajina osiguranja“ odmah nakon ukidanja vanredne uprave u ovom društvu.

Okružni privredni sud je zatim, rješenjem od 31. januara,  prihvatio prijedlog IRB-a i naložio sazivanje vanredne Skupštine akcionara, a za privremenog zastupnika imenovao je Gorana Madžara zaposlenog u IRB-u.

Međutim, UO „Krajine“, na čijm čelu se nalazi većinski vlasnik Naveen Aggarwal, je uložio žalbu na to rješenje.

capital.ba