FBiH: Kako se fiktivno dizala vrijednost Sarajevo-osiguranja

Sarajevo osiguranje

Zeleno svjetlo koje je Vlada FBiH dala za prodaju svog udjela u Sarajevo osiguranju je izazvalo lavinu kritika opozicije, ali i dijela vladajuće koalicije, s obzirom da, smatraju oni, cijena po kojoj bi Vladin udio mogao biti prodat ne odgovara stvarnoj tržišnoj vrijednosti te kompanije. 

Nema zainteresovanih kupaca udjela Vlade FBiH u Sarajevo osiguranju po ranije procijenjenoj vrijednosti.

Podsjećanja radi, Vlada FBiH namjerava metodom neposredne nagodbe prodati svojih 2.108.469 akcija Sarajevo osiguranja, odnosno 45,4938 posto ukupnog udjela u vlasništvu pomenute kompanije.

Još ranije je Vlada FBiH svoj udio pokušala prodati putem berze po cijeni od 12,99 KM po akciji, odnosno za 27,39 miliona KM, ali bez uspjeha. Zatim je cijena snižena na 10,39 KM po dionici, odnosno na 21,9 miliona KM, ali ponovo nije bilo zainteresovanih kupaca.

Više uspjeha nije bilo ni kada su neobavezujuće ponude u pitanju, a posljednji zainteresovani kupac, koji je ponudio 15 miliona KM, je odustao.

Uprkos činjenici da navedene cijene baš i nisu rezultirale redovima potencijalnih kupaca koji su bili spremni ponuditi taj novac za kupovinu udjela u Sarajevo osiguranju, kritičari odluke Vlade FBiH tvrde da se državni udio ne smije prodavati ispod ranije procijenjene vrijednosti.

Da ta ranije procijenjena vrijednost i nije baš realna, pokazuju, pored izostanka interesovanja kupaca, podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Direktor te Agencije Dinko Musilin u pismu upućenom federalnom premijeru Fadilu Novaliću stanje u Sarajevo osiguranju ocjenjuje kao složeno, te naglašava potrebu "blagovremenog poduzimanja aktivnosti s ciljem sprečavanja zaustavljanja negativnih trendova".

- Društvo i dalje ima izražen problem likvidnosti, što dovodi u pitanje izmirenje obaveza po ugovorima o osiguranju. Prema izvještajima Društva na dan 31.10.2016. godine, dospjele obaveze po osnovu obrađenih šteta iz poslova neživotnih osiguranja iznose 1.229.684,83 KM. Pored navedenog, Društvo u cilju trenutnog poboljšanja likvidnosti iz poslova neživotnih osiguranja vrši prenos novčanih sredstava u iznosu 348.760,96 KM na račun neživotnih osiguranja sa računa životnog osiguranja po osnovu prekida polisa životnog osiguranja, što je suprotno uslovima osiguranja – stoji u pismu upućenom u novembru prošle godine.

faktor.ba