Lloyd's of London zbog Brexita osniva podružnicu u Bruxellesu

lloydsOsiguravajuća kuća Lloyd's of London osnovaće novu evropsku podružnicu sa sjedištem u Bruxellesu kako bi izbjegla gubitak poslova izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Osiguravajuća kuća s tradicijom od 329 godina potvrdila je plan zajedno s objavom najnovijih godišnjih rezultata.

"Podružnica će biti otvorena u Bruxellesu, a namjera je da započne s radom 1. januara 2019. godine", rekli su iz kompanije.

Poslovanje firme na evropskom kontinentu generiše 11 posto ugovorenih premija osiguranja. I neke druge finansijske institucije takođe planiraju premjestiti dio poslovanja u Evropu. Nekoliko investicijskih banaka, uključujući Bank of America, Barclays i Morgan Stanley, razmatraju preseliti dio zaposlenih u Dublin. Gradovi poput Frankfurta, Madrida i Amsterdama takođe bi mogli imati koristi od raznih preseljenja.

Takođe, očekuje se da će banka HSBC prebaciti značajan dio zaposlenih u Pariz. Lloyd's je objavio kako je u 2016. ostvario dobit od 2,1 milijardu funti, istu kao i dobiti iz 2015. godine.

Iz kompanije su poručili kako su uslovi tokom cijele godine bili "vrlo izazovni". Zahtjevi za naknade dostigli su 2,1 milijardu funti, petu najvišu vrijednost od početka vijeka, a uglavnom zbog uragana Matthew i velikog požara kod Fort McMurraya u Kanadi.

Međutim, iz Lloyds'a dodaju kako su ti rezultati potpomognuti "značajno poboljšanim" povratima od ulaganja. Lloyd's, jedna od najstarijih britanskih institucija, vodeća je svjetska kompanija na tržištu osiguranja i reosiguranja.

SEEbiz