BiH: GRAWE osiguranje Sarajevo kupilo VGT osiguranje Visoko

GRAWE logo 2GRAWE osiguranje Sarajevo zvanično je preuzelo 95 odsto udjela u „VGT osiguranju“ Visoko, sa ciljem, kako je saopšteno, proširenjem tržišne pozicije u BiH.

Iz GRAWE osiguranja saopšteno je da „VGT osiguranje“ u 2016. godini sa premijom od  25,5 miliona KM i tržišnim udjelom od 5,72%, imalo uspješnu godinu.

Sa fakturisanom premijom od ukupno 32,4 miliona KM u 2016. godini GRAWE osiguranje trenutno ima udio u tržištu od  7,26 odsto. Korištenjem efekata sinergije i Cross-Selling-potencijala kupovinom VGT osiguranja omogućiće se širenje tržišne pozicije GRAWE osiguranje.

„Ovo pokazujemo da mi i dalje želimo ulagati u ovaj region i prvi ozbiljni korak u tom pravcu je upravo preuzimanje VGT osiguranja“, izjavio je za portal CAPITAL predsjednik Uprava GRAWE koncerna Othmar Ederer, generalni direktor Grazer Wechselseitige Versicherung AG.

On je potvrdio da je osnovni cilj preuzimanja povećanje tržišnog udjela u BiH.

Komentarišući da je ovo preuzimanje značajno jer se GRAWE po prvi put ulazi i na tržište osiguranja od auto odogovornosti Ederer je rekao da je cilj kupcima ponuditi sve vrste osiguranja.

„Za razliku od razvoja u Austriji gdje smo počeli sa imovinom, pa auto osiguranjem, pa tek onda sa životnim, u ovoj regiji smo imali prvo osiguranje života, imovinu, pa na kraju automobile. Mi vrlo ozbiljno shvatamo potrebe naših klijenata i zato im želimo ponu vidi sve vrste osiguranja“, rekao je Ederer.

Halim Zukić dosadašnji većinski vlasnik VGT osiguranja Visoko, je uvjeren u uspješno  preuzimanje.

 “Ovo je veliki korak ka uređenju tržišta i jačanju industrije osiguranja u BiH. Nama je veoma važno da prodaja ne dovede do gubitka kvaliteta usluge. Preuzimanjem VGT osiguranja od strane renomiranog internacionalnog osiguravajućeg koncerna, kao što je GRAWE Group, sigurni smo da će naši klijenti i u budućnosti biti u dobrim rukama“, istakao je Zukić.

capital.ba