Tesla prodaje svoje auto-osiguranje

Tesla motorsAutomobili Tesla prodavaće se sa troškom osiguranja i održavanja uključenim u cijenu, a pilot projekt takvog prodajnog modela već je pokrenut u Aziji.

Menadžment Tesle već dugo radi na realizaciji te ideje jer im, smatraju, osiguravači precjenjuju rizik i preskupo zaračunavaju osiguranje. Smatraju da njihovi "automobili budućnosti" imaju bitno smanjen rizik od nezgode i ne žele da se na njihove kupce prelije nepotreban trošak. Direktor Tesline prodaje i servisa Jon McNeill priznao je tokom predstavljanja rezultata poslovanja posljednjeg kvartala prošle godine da s takvim modelom potiho eksperimentišu na azijskom tržištu.

 "Ne uzimamo u obzir samo sigurnost funkcije autopilota, nego i troškove održavanja. Vizija nam je da u budućnosti ponudimo jedinstvenu cijenu za kupovinu automobila, održavanja i osiguranja", rekao je McNeil za Business Insider. Američka institucija za ocjenjivanje i propagandu sigurnosti u saobraćaju NHTSA zabilježila je da je postotak nesreća Teslinih vozila pao za 40 posto otkad su ugradili funkciju autopilota 2015. godine.

Kod čak 90 posto nesreća uzrok je ljudski faktor koji se na ovaj način ograničava.  "Ako osiguranja ne usklade cijene na način proporcionalan riziku automobila, mi ćemo ga sami uključiti u cijenu. Ali vjerujem da će oni to učiniti" - diskretno ih je ucijenio i šef Tesla Motorsa Elon Musk. Prema Teslinu modelu, osiguranje i održavanje vrijedilo bi zauvijek - dokle god  kupac posjeduje vozilo.

Večernji list